Första etappen av projekt "Vätternleden" rullar igång

Foto: Christin Hume/Unsplash

Nu har regionerna runt Vättern gemensamt signerat en avsiktsförklaring som markerar starten på arbetet med att få cykelleden runt Vättern klassad som en nationell cykelled enligt Trafikverkets kriterier. 

Cykling är redan starkt förknippat med området, särskilt tack vare Vätternrundan, ett av världens största cykelmotionslopp. En nyligen genomförd workshopsserie visade behovet av ökad samverkan kring tillgängligheten runt sjön. Intresset för cykling växer i Sverige, och efterfrågan på välkvalificerade leder genom natursköna områden ökar. En förstudie indikerade att Runt-Vätternleden kan uppgraderas till nationell cykelled med vissa justeringar.

Per Larsson, ordförande i Regionutvecklingsnämnden Region Östergötland, framhåller att insatsen syftar till att främja hållbart resande och stödja besöksnäringen runt Vättern. Trafikverkets kriterier säkerställer att nationella cykelleder uppfyller krav på längd, trafiksäkerhet och attraktivitet.

Tidigare nationella cykelleder, såsom Kattegattleden och Göta kanalleden, har ökat intresset för cykelturism. En nationell cykelled runt Vättern skulle kunna länkas till Göta kanalleden och locka fler cykelturister.

Projektet finansieras av de fyra regionerna runt Vättern, med Västkuststiftelsen som leder etapp 1, som innefattar att justera och förankra leden med kommuner samt dialog med Trafikverket. Arbetet förväntas ta 1-2 år. Etapp 2 innebär avtal med väghållare och ansökan till Trafikverket, medan etapp 3 fokuserar på skyltning och marknadsföring. Den totala processen från etapp 1-3 förväntas ta 5-10 år.

Parallellt genomförs en kartläggning av cykelleder i Östergötland för att identifiera potentiella nya leder som kan uppfylla Trafikverkets kriterier och främja regionen som cykeldestination.

b
Vättern är Sveriges sjätte största insjö. Foto: Ryan Stephen/Unsplash