Västtrafik söker vintercyklister för nytt projekt

Vintercyklister i Köpenhamn. Foto: max adulyanukosol/unsplash

Västtrafik lanserar nu ett projekt för att främja cykling under vintermånaderna och söker 400 personer som vill delta. Projektet, kallat Vintercyklist, syftar till att uppmuntra fler att cykla minst tre dagar i veckan från den 2 december till den 28 februari 2025.

Privatpersoner som bor i en av de ansluta kommunerna kan ansöka om att delta i projektet. De utvalda deltagarna kommer att få dubbdäck och däckbyte för att cykla säkrare under vinterförhållanden samt reflexvästar för ökad synlighet i mörker.

– Vårt mål är att fler ska upptäcka hur smidigt det är att cykla året runt. Vi hjälper till med rätt utrustning för att uppmuntra fler att vilja ändra beteende och välja cykeln istället för bilen, säger Lena Hesselroth, projektledare på Västtrafik.

Deltagarna åtar sig att rapportera sin cykeldata digitalt och ge feedback om vinterväghållningen i sina kommuner. Informationen kommer att bidra till att förbättra cykelmiljön för andra trafikanter. Deltagarna delas in i kommunvisa grupper där deras cykling poängsätts för att motivera fortsatt cykling, men projektet är inte en tävling.

Projektet är ett samarbete mellan Västtrafik och de deltagande kommunerna, som står för en stor del av kostnaderna. Västtrafik betonar att satsningen är en del av deras bredare arbete för att stödja hållbart resande, även utanför den traditionella kollektivtrafiken.

– Det här är inte bara ett sätt att testa en ny vana, utan också ett sätt att aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi vet sedan tidigare att närmare 80 procent av deltagarna fortsätter att vintercykla även efter sitt deltagande i projektet. Dessutom får man en härlig dos vardagsmotion, säger Lena Hesselroth. 

Källa: Västtrafik