Lund får pris för innehållsrik park

Gösse kulle med dagvattendamm, Kunskapsparken. Foto: Lunds kommun

Lund har tilldelats årets kommunpris av Föreningen Svenska Stadsträdgårdsmästare för sitt arbete med att tidigt skapa innehållsrika parker i den nya stadsdelen Brunnshög. Priset tillkännagavs på parkkongressen i Umeå, där det även meddelades att Lund blir värd för kongressen år 2025.

Kunskapsparken, som sträcker sig över 21 hektar, utgör en viktig del av Brunnshög. Den fungerar både som ett regionalt besöksmål och en vardagspark för de 40 000 personer som förväntas bo och arbeta i området när det är fullt utbyggt. Dessutom spelar parken en avgörande roll i att skydda stadsdelen mot översvämningar.

– Jag är stolt och glad för att modiga beslut och kreativitet uppmärksammas. Att bygga parkerna först i exploateringen har varit mycket viktigt. Det är såklart en möjlighet att höja värdet på allt som byggs, men framför allt har vi säkerställt att alla som flyttar in i Brunnshög kan växa upp i en miljö med närhet till parker med ett fantastiskt innehåll. Att vi dessutom har löst stora delar av dagvatten- och skyfallshanteringen för Brunnshög och samtidigt höjt kvaliteten på parkerna känns riktigt bra, säger kommunens stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth.

Nobelparken, som täcker 3,8 hektar, är en central del av Brunnshögs stadsbild. Parken har en karakteristisk oval form, omgiven av en promenadslinga som leder besökare genom olika tematiska områden och öppna ytor.

– Parker ger precis som byggnader en särskild identitet till området och staden, och med vårt sätt att arbeta skapar man goda förutsättningar för hälsosamma stadsdelar där människor trivs från dag ett. Det är väldigt roligt att det belönas, säger Louise Rehn-Winsborg, ordförande i tekniska nämnden

Motivering
”Lundaborna har fått nya intressanta parker, där och när staden växer i den nya stadsdelen Brunnshög. En Nobelpark med skiftande tematiska parkrum och en stor Kunskapspark med genomtänkt gestaltning och inspirerande innehåll. Parkerna vittnar om en förvaltning som söker nya lösningar och som tar för sig och hävdar sina frågor i en ofta komplicerad exploateringsprocess som inte alltid har gröna förtecken. Arbetet sker också i ett nära samarbete med politik, allmänhet och intressegrupper. FSS gratulerar Lunds kommun till en föredömlig stadsbyggnadsprocess och goda resultat”.

Källa: Lunds kommun