Piteås nya hinderbana invigd

Med gemensamma krafter lyckades Sparbanken Anna Boström och Bun-ordföranden Anton Li Nilsson klippa bandet och officiellt inviga hinderbanan. Foto: Piteå kommun

Invigningen av Piteå OCR Park, den nya hinderbanan vid Strömbacka strand, blev en folkfest i ordets rätta bemärkelse. Anläggningen, som ligger vid Strömbacka strand, är öppen för både skolor och allmänheten och erbjuder träning och tävling i OCR, Obstacle Course Racing.

Den nya hinderbanan i Piteå, Piteå OCR Park, är resultatet av flera års arbete. Kajsa Askenryd, initiativtagaren, började driva projektet för 3,5 år sedan med målet att erbjuda en plats för träning och tävling. Hinderbanan har 12 hinder med två svårighetsnivåer på varje hinder och kan användas större delen av året. Det är den nordligaste OCR-banan i Sverige och den enda norr om Sundsvall.

Finansieringen av banan har kommit från flera håll. Piteå kommun har bidragit genom satsningar på hälsobefrämjande utemiljöer, och Sparbanken Nord stöttade projektet genom en tävling under stadens 400-årsjubileum. En stor del av finansieringen, 1,1 miljoner kronor, kommer från Allmänna arvsfonden. Tack vare ett samarbete med föreningen Pite Runners, som äger banan de första tio åren innan den övergår till kommunen, kunde projektet genomföras. Även lokala företag som NYAB, Stenvalls och PiteEnergi har bidragit.

b
Kajsa Askenryd, Initiativtagaren till Piteå OCR Park. Foto: Piteå kommun

Kajsa Askenryd, som till vardags arbetar som idrottslärare, ser fram emot att hinderbanan ska användas av både barn och vuxna. Hon betonar att banan inte bara är till för tävling, utan även för dem som vill träna och ha roligt.

Allt började 2017 då Kajsa Askenryd deltog i Räddningsloppet, som då ordnades för första gången i Piteå med kommunens räddningstjänst som arrangör.

- Jag var med och sprang och tyckte det var helt fantastiskt roligt med hinderbanan, sen kom jag in i OCR-världen och har både tränat och tävlat i flera år nu, berättar hon.

På invigningen deltog både Elisabeth Lindberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Anton Li Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, deltar. De ser hinderbanan som ett positivt tillskott till Piteås fritidsutbud.

Lindberg påpekar att banan redan har lockat till sig spontanidrott, medan Li Nilsson lyfter fram vikten av näringslivets stöd och Askenryds arbete för att ro projektet i land.

b
Anton Li Nilsson testar banan. Foto: Piteå kommun

Källa: Piteå kommun