Vikings Before Vikings presenterar en ny utställning på Vrak – Museum of Wrecks. Utställningen berättar om ett spektakulärt arkeologiskt fynd i form av två båtgravar från 700-talet och omdefinierar vår syn på vikingarnas ursprung.
Två båtgravar från 700-talet avslöjar en dramatisk historia om nordiska krigare som seglade över Östersjön – långt innan vikingatiden officiellt började. Någon gång för 1300 år sedan blev ett fyrtiotal svenska krigare brutalt dödade i ett slag på ön Ösel i Estland.
– Det vi ser här är en massgrav med vikingatidens elit. Starka, erfarna krigare i sin bästa ålder, brutalt ihjälslagna i ett främmande land och begravda enligt noggrant utförda ritualer, berättar Odd Johansen, arkeolog och museichef på Vrak.
Diplomatisk expedition eller plundringståg
Männen kom från Mälardalen och Gotland och tillhörde högst troligt samhällets översta skikt i vid den här tiden. De färdades över Östersjön innan vikingatiden tog sin början. Varför de reste dit är okänt – var det en diplomatisk resa eller ett plundringståg?
Efter striden begravdes de med stor omsorg i sina skepp, tillsammans med vapen, spelpjäser och dyrbarheter. Att de begravdes så ordnat och omsorgsfullt, tyder på att de överlevande hade säkrat området efter striden.
– Det arkeologiska materialet visar en typ av händelse som vi känner igen från skriftliga källor, sagor och myter om vikingatiden, nämligen krigare som dödats i strid och begravts i sina egna skepp. Men det här är på riktigt, säger Odd Johansen.
Blod, svärd och spelpjäser – avslöjandet av historiens första vikingar
I utställningen visas bland annat originalföremål från båtgravarna. Svärd och svärdsdetaljer, kammar, saxar, pärlor och spelpjäser. En av spelpjäserna – en kungapjäs – hade placerats i munnen på en av männen.
Med de här båtgravarna har vikingatiden fått en ny början, långt tidigare än räden mot Lindisfarne år 793 som brukar anses som starten på vikingatiden. Det finns flera fynd i det större skeppet, i vilket 34 män var begravda, som tyder på att skeppet seglats.
– Det större skeppet är troligen det äldsta kända seglande vikingaskepp som påträffats och markerar en viktig brytpunkt mellan skepp som roddes och skepp som seglades. Det innebär att svenska vikingar härjade på andra sidan Östersjön tidigare än vad vi hittills känt till. De var vikingar före vikingarna, avslutar Odd Johansen.
Källa: VRAK Museum of Wrecks