Stockholms stad har tagit fram ett nytt underhållsprogram för Eriksdalsbadet. Åtgärderna gör det möjligt att hålla badet öppet under tiden som dess framtid på längre sikt utreds.
Eriksdalsbadet var planerat att genomgå en totalrenovering med start förra året, men planerna pausades, bland annat på grund av förändrade omvärldsfaktorer med ökade kostnader. Fastighetskontoret och idrottsförvaltningen fick i uppdrag att utreda olika alternativ för badets framtid, ett utredningsarbete som nu pågår och väntas vara klart innan årsskiftet.
Åtgärderna i underhållsprogrammet möjliggör för badet att vara fortsatt öppet och är beräknat på en tioårsperiod.
– Att fortsätta underhålla Eriksdalsbadet under utredningsarbetet är otroligt viktigt så att vi inte tvingas stänga badet i förtid. Fram tills beslut om Eriksdalsbadets framtid finns på plats säkrar vi badets funktion och får tid att planera renovering eller alternativ anläggning, beroende på vad utredningsarbetet landar i, säger Anders Kindberg, fastighetsdirektör, fastighetskontoret.
– Eriksdalsbadet är en viktig anläggning både för stockholmare i allmänhet och för simidrotten. Vi är därför glada för denna lösning där vi kan fortsätta hålla badet öppet under tiden det underhålls. En viss påverkan på verksamheten är ofrånkomlig men på det här sättet säkrar vi tillgången till badet på bästa sätt, säger Marina Högland, idrottsdirektör, idrottsförvaltningen.
Exempel på åtgärder i underhållsprogrammet
De viktigaste insatserna prioriteras först. Exempel på åtgärder är:
- Lagning av betongskador
- Tätning av bassängfönster
- Renovering av stompelare
- Stämpning i tävlings- och träningsbassängerna
- Renovering av ytskikt
- En rad åtgärder avseende byggnadens tekniska system.
Beslutet om det nya underhållsprogrammet fattas vid fastighetsnämndens och idrottsnämndens nämndmöten den 25 mars.
Pågående utredningar om badets framtid
Fastighetskontoret och idrottsförvaltningen utreder tre alternativ:
- Att gå vidare med den planerade totalrenoveringen av anläggningen.
- Att totalrenovera anläggningen och samtidigt flytta nationalarenan till en separat lokalisering och i anslutning till nuvarande plats bibehålla en bad- och idrottsanläggning för allmänheten.
- Att bygga ett nytt bad på platsen utifrån bedömning av hur staden bäst tillgodoser de behov som finns såväl hos allmänheten som föreningslivet.
För samtliga alternativ utreds påverkan på verksamhet, ekonomi och miljö.
Källa: Stockholms stad