30 år som världsarv - Skogskyrkogården uppmärksammas med fotoutställning

Tallarna har gett Skogskyrkogården dess namn. Foto: Alexander Assal.

I år markeras tre decennier sedan Skogskyrkogården i Stockholm blev ett världsarv. För att uppmärksamma detta hålls bland annat en fotoutställning i Kungsträdgården.

Skogskyrkogården är unikt bland världsarven. Det är relativt ungt, byggt för drygt 100 år sedan, och fungerar fortfarande som en aktiv begravningsplats. Här vilar en halv miljon människor, vilket gör den till Sveriges största begravningsplats. Platsen är också en populär destination för besökare.

Ett världsarv är en plats av betydelse för hela mänskligheten och ska bevaras för all framtid. Unesco, FN organisation för utbildning, vetenskap och kultur, beslutar vilka platser som ska få världsarvsstatus. Besluten grundas på nomineringar från varje enskilt land. Sverige har femton världsarv, och globalt finns det totalt 1 199 världsarv i 168 länder.

Som en del av firandet anordnar Stockholms stad flera evenemang. Bland dessa finns en fotoutställning i Kungsträdgården som pågår från 26 augusti till 8 september. Under september månad kommer  "Skogskyrkogårdens dag" hållas med visningar både inomhus och utomhus, där alla kapell håller öppet. Under månaden kommer även extra visningar arrangeras.

b
En av entréerna till Skogskyrkogården. Foto: Alexander Assal.
b
Monumenthallen. Foto: Alexander Assal.