Nya Miniorlandslag startar i Skåne – gratis friidrottsträning för barn

Johan Möllerstedt och Eric Åkerström. Foto: Atea

I september drar friidrottsträningen för tre nya Miniorlandslag igång i Skåne. Satsningen riktar sig till barn och unga och är ett samarbete mellan lokala friidrottsföreningar och IT-företaget Atea. Träningarna kommer att hållas i Kristianstad/Åhus, Malmö och Helsingborg.

I september inleds en satsning på nya Miniorlandslag i tre skånska städer: Kristianstad/Åhus, Malmö och Helsingborg. Genom ett samarbete mellan IT-företaget och friidrottsföreningarna IFK Helsingborg, Heleneholms IF i Malmö samt Åhus Friidrottsklubb/KFUM Kristianstad, ges barn möjlighet att prova på friidrott kostnadsfritt.

Miniorlandslaget riktar sig främst till barn och unga från områden med låg föreningsaktivitet. Syftet är att ge fler barn en chans att engagera sig i idrott och föreningsliv. Initiativet erbjuder tio veckor av friidrottsträning under hösten och fortsätter under våren och hösten 2025.

Aktiviteterna genomförs utan avgift tack vare stöd från IT-företagets kontor i Helsingborg, Malmö och Kristianstad. Deltagarna erbjuds även möjlighet att fortsätta i de lokala friidrottsföreningarna utan kostnad. Träningen hålls på Hedens IP i Helsingborg, Lingenässkolan i Kristianstad och Nydalaskolan i Malmö.

Målet med satsningen är att skapa en långsiktig ingång till föreningsidrott. Miniorlandslagen är tänkta att väcka intresset för friidrott bland barn och ungdomar och ge dem möjlighet att vara en del av en gemenskap inom sporten.

I och med etableringen av de nya lagen i Skåne finns Miniorlandslag nu i över tjugo städer runt om i Sverige.