Simkunnighetssatsning mellan Majblomman och Svensk Simidrott

Fler barn ska bli simkunniga genom ny satsning med Majblomman. Bild: Svensk Simidrott

I ett utökat samarbete med Svensk Simidrott satsar Majblomman extra på barns simkunnighet. Barnrättsorganisationen delar ut 1.250.000 kronor till barn i ekonomiskt utsatta områden runt om i landet, genom projektet Vän med vatten. Satsningen inleds i september, då 500 barn i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga får plats för barn på simskola.

Att kunna simma är inte längre självklart för alla barn i Sverige, och brist på pengar är en faktor. Därför gör vi på Majblomman en riktad insats tillsammans med Svensk Simidrott och deras föreningar runt om i landet. Vårt långsiktiga mål är att alla barn ska få vattenvana och lära sig simma. Simkunnighet är en viktig färdighet och ytterst en livförsäkring, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Majblommans extra insats är möjlig tack vare organisationens makalösa insamling under våren. Barn över hela landet sålde majblommor för rekordbeloppet 90 miljoner, vilket överträffade alla förväntningar.

Åse Henell: 

- Tack vare att svenska folket köpte rekordmånga majblommor har vi nu möjlighet att stötta färdigheter som är extra viktiga i ett barns liv. Att kunna simma är en del av rätten till en meningsfull fritid. Och i vet att simskola är en aktivitet som typiskt sett inte blir av i familjer som har ont om pengar.

Ett samarbete med Svensk Simidrott inleddes redan 2020 då Majblomman ökade sitt fokus på barns simkunnighet genom simkunnighetsmärket Vattenprovet. Sedan dess byter märket färg i överensstämmelse med årets majblomma. För varje sålt vattenprovet-märke går 10 kr till Majblommans Riksförbund. Under 2024 utvecklas samarbetet med det långsiktiga målet att varje barn i Sverige ska få en chans att lära sig simma. Simkunnighet är också är en nyckel till jämlikhet och att kunna ha kul i och kring vatten.

-Att kunna simma är livsviktigt, säger Erika Meeker, simkunnighetsansvarig inom Svensk Simidrott. Varje år drunknar över 70 personer i Sverige och 7% av alla elever i årskurs 6 kan inte simma 200 meter, vilket innebär att över 8300 elever lämnar mellanstadiet utan att kunna simma. Vi vet genom de simkunnighetsundersökningar vi genomför, att på skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar är färre elever simkunniga. Samtidigt ser vi att barn med föräldrar som inte kan simma är i större utsträckning icke-simkunniga, än de barn där föräldrar är simkunniga. Simkunnigheten bland vuxna svenskar är 10 % högre för höginkomsttagare än för låg- och medelinkomsttagare. Detta vill vi ändra på och samarbetet med Majblomman och satsningen Vän med vatten är ett sätt att nå en behövande målgrupp.

Källa: Svensk Simidrott