Svensk damfotboll hyllas på Gamla Ullevi

Linnéa Jonsson och Camilla Akraka visar hur "Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port" ska se ut, på ett möte med unga fotbollsspelare i Angered. Till höger konstnärernas skiss av verket. Bild: Göteborgs stad

Göteborgs Stad genomför en renovering utanför Gamla Ullevis huvudentré för att ge plats åt ett nytt konstverk som uppmärksammar svensk damfotboll. I september kommer markbeläggningen, som ligger ovanpå en gasledning, att bytas ut. Den gamla beläggningen ersätts med ny asfalt och smågatsten. Ombyggnaden är en del av förberedelserna för installationen av två konstverk.

Den tidigare statyn av fotbollsikonen Gunnar Gren, skapad av konstnären Jan Steen, kommer att flyttas tillfälligt under byggtiden och återplaceras när markarbetet är avslutat.

Det nya konstverket, som är en hyllning till svensk damfotboll, installeras under september. Skulpturen, med titeln ”Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port”, skildrar tre fotbollsspelare som sträcker sina armar mot en guldskimrande boll, symboliserande damlandslagets prestationer. Bollen skyddas av tre mindre figurer, som representerar urdjur.

– Under arbetets gång har vi föreställt oss hur konstverket ska bli, och nu äntligen får vi se det i sin helhet och i sitt rätta sammanhang, säger konstnären Camilla Akraka.

– Att få hylla damfotbollen genom tiderna är ett ärofyllt uppdrag. Det har varit både en utmaning och en styrka att ha fått arbeta tillsammans, som ett lag, med Camilla och med underleverantörer som hjälpt oss, säger konstnären Linnéa Jonsson.

Verket invigs den 29 oktober i samband med damlandslagets hemmamatch mot Luxemburg.

– Det är på tiden att staden visar upp kvinnor i den offentliga konsten, idrotten och i det här fallet fotbollen som är en så stor och viktig del av vår stad, säger Bettan Andersson, styrelseordförande i Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag Got Event.

Projektet finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond, som tillåter göteborgare att föreslå ny offentlig konst. Göteborg Konst och Stadsmiljöförvaltningen ansvarar för projektets genomförande och markarbeten.

b
Urd, Skuld och Verdandi – nornornas por. Bilden visar ett skissförslag. Detaljer kan komma att ändras. Foto: Camilla Akraka/Linnéa Jonsson

Källa: Göteborgs stad