Malmöbos lysande önskemål blir realitet

Limhamns Kalkbrott Foto: Malmö Stad

Ett Malmöinitiativ med ett önskemål om belysning på promenadslingan runt Limhamns kalkbrott kan snart bli verklighet. Tekniska nämndens arbetsutskott har nu sagt ja till att gå vidare med idén som kläckts av en Malmöbo.

Personen som tagit initiativet vill att slingan runt Limhamns kalkbrott får belysning så att platsen bättre kan utnyttjas under årets mörka månader för promenader och löpning. Man menar att det på ett demokratiskt sätt underlättar för motion och hälsa.

Tekniska nämndens arbetsutskott har tagit ställning till förslaget och anser att det kan genomföras efter att man tagit hänsyn till de särskilda omständigheter som råder på platsen. Limhamns kalkbrott är ett naturreservat och området omkring är ett naturområde, vilket gör att hänsyn måste tas till djurlivet som inte får skadas eller störas. Belysningen måste därför vara återhållsam. De som vistas runt kalkbrottet måste också kunna uppleva naturen som den är, utan ljusföroreningar.

– Det här är ett utmärkt exempel på hur det man uppmärksammar och saknar kan bli verklighet genom Malmöinitiativet och något som kommer både Malmöbor och besökare till godo. Nu kan kalkbrottet bli en plats för rekreation även under den mörka tiden på året, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd och tekniska nämndens ordförande.

– Kalkbrottet har en unik flora och fauna som vi har ett ansvar att skydda nu och för framtiden. Därför kommer vi att gå vidare med det här förslaget med stor varsamhet och omsorg. Det är viktigt att vi säkerställer att förändringar inte stör områdets ekosystem eller bryter mot naturskyddslagstiftningen för platsen, säger Isabel Enström (MP), vice ordförande tekniska nämnden.

– Tack vare en Malmöbo kommer promenadslingan runt Limhamns kalkbrott nu att belysas vilket ökar såväl tryggheten som tillgängligheten i området. Med en välplanerad ljussättning skapar vi en miljö där både människor och natur kan trivas, säger Karl Philip Nilsson (L), ledamot i tekniska nämnden.

Källa: Malmö Stad