Stora prisskillnader - 16 000 kronor skiljer sportlovsveckorna

Viktigt att jämföra priser på skidsemester då prisskillnaderna är stora, visar en genomgång av jämförelsetjänsten Zmarta. Foto: Zmarta

Hur mycket en skidsemester på sportlovet kostar beror på var besökarna bor och vilken skidanläggning de väljer. Enligt en genomgång som jämförelsetjänsten Zmarta har gjort, kan det skilja 16 000 kronor mellan den dyraste och billigaste sportlovsveckan. Klart billigast är det för en norrländsk familj som väljer Kungsberget och dyrast för stockholmsfamiljen som åker till Vemdalen.

Under sportlovsveckorna (7-10) stiger priserna i Sveriges skidorter. Genomgången visar att kostnaderna för en familj som reser på skidsemester kan variera avsevärt mellan de fyra sportlovsveckorna.

Stockholm har dyraste sportlovsveckan

Klart dyrast är skidsemestern vecka 9 när Stockholm och större delen av Svealand har sportlov. En genomsnittlig vecka i någon av Sveriges tio största skidorter kostar då nästan 30 000 kronor – inklusive boende, liftkort och skidhyra. Veckan efter har Norrland och Halland sportlov. Då sjunker priset till knappt 23 000 kronor för samma skidsemester – en skillnad på drygt 7 000 kronor. Vecka 7, när Västsverige och Småland har sportlov, är det något billigare. För dem landar genomsnittspriset på 26 000 kronor. Under vecka 8, när Skåne och Gotland samt stora delar av Mellansverige har sportlov, stiger priset något till 27 000 kronor.

Stora prisskillnader mellan skidsemestrarna

När jämförelsetjänsten jämför priserna för respektive vecka är skillnaderna också tydliga mellan olika skidorter. Under vecka 7 är Romme Alpin det mest prisvärda alternativet för en tvåbarnsfamilj. Kostnaden landar då på cirka 21 000 kronor för boende, liftkort och skidhyra.

För sportlovsfirare under vecka 8 är Kungsberget det mest prisvärda alternativet, cirka 21 000 kronor. Vecka 9 är Branäs billigast: drygt 22 000 kronor. För boende i större delen av Norrland samt Halland är Kungsberget mest prisvärt. Under vecka 10 kostar en skidvecka här strax över 20 000 kronor.

– För de flesta styrs skidsemestern av när sportlovet infaller, men för den som har möjlighet att vara flexibel kan det löna sig att välja en billigare vecka. Priserna förändras ständigt, men generellt sett är vissa veckor dyrare än andra. Oavsett tidpunkt är det viktigt att jämföra priser på boende, liftkort och skidhyra för att hålla nere kostnaderna, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.