Sagornas Kaj - nytt innova­tivt projekt i Burlöv

Maria, bibliotekarie, trivdes i rollen som "Kaj". Foto: Burlövs kommun

I en studio på Vårbogården i Arlöv står Maria, till vardags ­bibliotekarie på Arlövs ­bibliotek. Hon spelar in ljud till Kultur­huset Möllegårdens nya interaktiva sagobänk, Sagornas Kaj, som beräknas vara klar till kultur­husets nyöppning i mars nästa år. ­Bänken kommer att använda avancerade sensorer och radarteknik för att spela upp sagor för besökare som sätter sig på den.

Maria har antagit rollen som "Kaj", en färgstark skåning, och spelade hälsningsfraser i inspelningsbåset. Med bred dialekt bjuder "Kaj" in besökare att sätta sig ner och lyssna på berättelser som för oss till en värld av fantasi och äventyr.

Nya sagor varje gång

Efter påhälsning av Kaj kommer olika sagor att spelas upp. Vilken det blir är en överraskning eftersom sagorna slumpas fram, vilket innebär att besökarna får en ny upplevelse varje gång de sätter sig på bänken. Under inspelningen var projektledare Malva Sinclair också på plats, och hon skrattade gott mellan tagningarna åt Marias inlevelse.

- Det är så kul att se sagobänken växa fram, säger Malva. När vi ansökte om innovations­anslag för det här projektet hade vi ingen klar bild av hur bänken skulle fungera rent ­tekniskt. Nu är vi snart i mål, och jag är säker på att sagobänken kommer att bli en älskad plats för både barn och vuxna!

Sagobänken lovar att bli en magisk del av Kulturhuset Möllegården. Genom att kombinera teknologi med berättande hoppas projektet inte bara att underhålla, utan också att skapa en plats för gemenskap och glädje i Åkarp. Detta innova­tiva projekt kommer att bidra till att göra ­Kulturhuset Möllegården till en ännu mer levande och inspirerande plats för alla.

Innovationsanslag

Varje år avsätts 500 000 kronor i Burlövs kommuns budget för -innovationsanslag, för att testa nya spännande idéer i verksamheterna. Innovationsanslagen i Burlövs kommun ger medarbetare möjlighet att testa nya idéer och tekniker som kan utveckla välfärdstjänster och förbättra servicen till kommunens medborgare. Varje år avsätts 500 000 kr för detta ändamål, och projekt som Sagobänken kan ansöka om upp till 100 000 kr för att förverkliga idéer som annars kanske inte skulle fått chansen.

Källa: Burlövs kommun