Nya bastun i Jubileumsparken invigd

Bastun i Jubileumsparken 3 augusti 2024 Foto: Göteborgs Stad

Den efterlängtade bastun i Göteborgs Jubileumsparken har nu officiellt öppnats för allmänheten. Bastun markerar slutet på den första etappen av parkens utveckling. Innan den permanenta bastun byggdes fanns en prototyp på platsen. Detta speglar hur Jubileumsparken utvecklats genom att testa vad som fungerar och vad göteborgarna ville ha.

Bastun i Jubileumsparken invigdes nyligen i samband med att den nu går in i ordinarie drift. Den är den sista komponenten i den första etappen av parkens utbyggnad, som fullbordades under stadens 400-årsfirande i juni 2023. Trots att parken formellt invigdes då, dröjde bastun, som nu står klar och redo att användas.

Officiell invigning 

Den 20 augusti invigdes bastun formellt med ett program som inkluderade tal, musik och bastubad. På plats fanns representanter från stadens olika nämnder, inklusive exploateringsnämndens ordförande Robert Hammarstrand och stadsmiljönämndens ordförande Joakim Larsson. Invigningen ackompanjerades av musik från duon Log Lady.

Bastun har plats för 25 personer och är öppen året runt, kostnadsfritt för alla. För att göra bastun tillgänglig för alla har en hiss installerats, och för den som önskar svalka finns en kran med kallvatten och hink i basturummet. I närheten av bastun ligger även hamnbadets tre bassänger.

b
Bastun i Jubileumsparken augusti 2024 Foto: Göteborgs Stad
b
Interiör Foto: Göteborgs Stad

Återbruk och hållbarhet

Den nya bastun har ersatt en tidigare prototyp som stod på samma plats. Prototypen fungerade som en del av det större projektet att utveckla Jubileumsparken utifrån göteborgarnas behov och önskemål. Den gamla bastuns unika utseende och placering gjorde den snabbt populär och välkänd, både lokalt och internationellt. Därför har den nya bastun byggts med samma utseende och på samma plats. Material som stålstommen, fasadplåten och fönstren har återanvänts från prototypen, men konstruktionen har förbättrats för att klara långvarig användning i det utsatta läget.

– Så utsikten från det stora fönstret över älven och hamninloppet är den samma som tidigare. Även de aspspånklädda innerväggarna i basturummet finns kvar, fast nu i en annan dimension och träslag, berättar projektledare Amelie Sandow, exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad.

b
Utsikt från bastun i Jubileumsparken augusti 2024 Foto: Göteborgs Stad
b
Den nyinvigda bastun. Foto: Göteborgs Stad

Källa: Göteborgs stad