Granåsens idrottspark i Trondheim nu officiellt invigd

Granåsen. Foto: NCC

Efter NCC:s färdigställande och överlåtelse av Granåsen idrottspark i höstas är nu Trondheims nya huvudarena för vintersport officiellt invigd.

 

Med ett antal inbjudna gäster på plats i Granåsen kunde Trondheims borgmästare Rita Ottervik officiellt öppna idrottsarenan.

– Att bygga hoppbackar och idrottsarenor är inget "vanligt" byggjobb. Vi har därför använt ett handplockat team av specialistkompetens och erfarenhet för detta arbete, som har utförts i gott samarbete med kunden och andra intressenter. Nu ser vi fram emot att arenan officiellt tas i bruk, säger chefen Per Jonsson på NCC Infrastructure Norway. 

– I Granåsenprojektet har NCC tillsammans med kunden utvecklat och byggt en idrottsanläggning som kommer att uppmärksammas både i Norge och internationellt. NCC ska vara skickligt på att hantera komplexa bygg- och infrastrukturprojekt och vi är mycket stolta över genomförandet och leveransen, säger chef Roger Nygård på NCC Building Norway.  

bild
Foto: NCC

En stor och viktig milstolpe 
– Invigningen idag markerar en stor och viktig milstolpe för Trondheim kommun som byggherre. Vi tackar för det goda samarbetet med NCC under de senaste tre och ett halvt åren, och är mycket nöjda med att det överlägset största kontraktet i utvecklingsprojektet nu är genomfört, säger Mona Åsgård, utvecklingschef Granåsen, Trondheims kommun.

NCC:s kund och beställare vill också lyfta fram avtalets strategi om tidigt involvering av entreprenören i konceptfasen och processen med konceptlösningar, urval med bakgrund i en enhetlig PNS-struktur. Beställaren uppfattar detta som ett framgångskriterium och att NCC-organisationen fått ett betydande ägande av lösningen och de val de tagit fram själva.

Provhopp i februari 
NCC påbörjade bygget av den nya arenan hösten 2021 och i februari 2023 genomfördes provhopp i de två backarna. Förutom en ny normalbacke och en stor backe, en ny skidskyttearena, en ny skidbro, en ny domarbyggnad, nya tränarläktare, en ny arenabyggnad med en skjuthall integrerad i läktarna, en ny stollift, t.ex. samt skydd av sluttningar har även dränering och tillfartsvägar byggts.