IOC suspenderade Ryska Olympiska Kommittén på grund av kränkning av ukrainska territorier

Sanktionerna från IOC innebär för närvarande att inga internationella idrottsevenemang får arrangeras i vare sig Ryssland eller dess allierade Belarus, och flaggor, nationalsånger eller andra nationella symboler från båda länderna inte får användas. Foto: Internationella Olympiska Kommittén, Flickr.

Internationella Olympiska Kommittén (IOC) har beslutat att suspendera Ryska Olympiska Kommittén (ROC) med omedelbar verkan. Beslutet kom som svar på ROC:s erkännande av regionala organisationer från fyra ukrainska områden som olagligt annekterats av Ryssland sedan invasionen inleddes 2022.

IOC underströk att erkännandet, som nyligen skedde, utgjorde "ett brott mot den olympiska stadgan eftersom det kränker den nationella olympiska kommitténs territoriella integritet i Ukraina."

Följden av suspensionen är att ROC "inte längre har rätt att fungera som en nationell olympisk kommitté" och "kan inte mottaga något ekonomiskt stöd från Olympiska Rörelsen."

Tävlar som neutrala

Det är viktigt att notera att detta beslut inte påverkar möjligheten för ryska idrottare att tävla som neutrala vid Paris OS 2024, något som IOC säger att de kommer att avgöra "vid rätt tidpunkt."

ROC har svarat på suspensionen genom att beskriva den som "ytterligare ett kontraproduktivt beslut med uppenbara politiska motiv."

Detta beslut har ökat påtryckningarna på IOC att helt förbjuda ryska och vitryska idrottare från att tävla även som neutrala, särskilt sedan invasionen inleddes.

Bojkotthot

I mars 2023 uppmanade IOC ändå idrottsförbunden att tillåta idrottare från dessa länder att tävla som neutrala. Ukraina har hotat att bojkotta OS i Paris nästa år om inte ett fullständigt förbud mot ryska och vitryska idrottare upprätthålls.

Kraftiga reaktioner

Nyligen beslutade UEFA att inte ge tillåtelse åt ryska U17-lag i nästa års ungdoms-EM efter kraftiga reaktioner från flera nationella fotbollsförbund.

I mars beslutade All England Club att tillåta ryska och vitryska tennisspelare att tävla i Wimbledon, hävande ett tidigare förbud som klubben infört ett år tidigare.

Källa: IOC