Nu står ridanläggningen vid Sättra gård i Väsby klar

Ridanläggningen vid Sättra gård står klar. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Storsatsningen på att främja hästintresset bland Väsbys unga är i hamn. Efter flera års mödosamt arbete står kommunens ridanläggning vid Sättra gård klar.

I den sista etappen har kommunen inrett konferenslokaler, mötesrum och en kafeteria på övervåningen till nya ridhuset som stod klart 2018. Anläggningen kommer, liksom tidigare, att arrenderas av Väsby Ridklubb som haft sin verksamhet på Sättra gård i mer än 50 år.

bild
Bild inifrån ridanläggningen vars sista etapp invigs 25 oktober. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

– Väsby Ridklubb är en av kommunens mest anrika föreningar. Ridanläggningen kommer att betyda mycket för ridklubben och alla de unga Väsbybor som älskar hästar.  Med tanke på tidigare satsningar inom mansdominerade sporter är jag glad över att vi nu fått till denna satsning på ridsporten som har kvinnodominans, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Ridverksamheten på Sättra gård har anor sedan slutet av 1960-talet då Väsby Ridklubb bildades. Den första byggnaden, ”lilla ridhuset” uppfördes 1972. Ridhus var sällsynta på den tiden och ryttare i norra Stockholm vallfärdade till Sättra gård och den nya inomhusanläggningen. På 1980-talet fortsatte verksamheten att växa med fler byggnader. Efter en lång process i med- och motgångar har kommunen nu låtit uppföra en helt ny ridanläggning som ridklubben arrenderar.

– Äntligen är vi klara! Det har tagit lång tid och det har varit många utmaningar längs vägen. Men med tålamod och gott samarbete mellan olika aktörer är vi äntligen i mål. Nu fortsätter vi samarbetet med Väsby Ridklubb för att ge dem förutsättningar att utöka verksamheten, säger tf kultur- och fritidschef Johanna Dermer.