Kosläpp är ett säkert vårtecken under april - maj och en tradition på flera mjölkgårdar runt om i landet. Det är populära tillställningar för barnfamiljer och ibland ges möjlighet att klappa och umgås med kalvar, får, getter och andra djur på gården.
Kosläppen är ett trevligt sätt visa upp det svenska lantbruket. Som besökare är det viktigt att känna till vad man bör tänka påför att minska risken för överföring av smittor mellan djur och människor. Klappa gärna djuren, men tvätta dina och barnens händer innan och efteråt för dig, barnen och djuren skull.
Även hos friska djur kan det finnas smittämnen i pälsen, avföringen eller på stallinredningen som kan orsaka sjukdom hos människa. Yngre barn är känsligare och kan bli allvarligt sjuka. Vid alla gårdar ska handtvätt finnas tillgängligt – utnyttja det.
Genom att tvätta händerna med tvål och vatten minskar risken att bli sjuk, men även risken för att du som besökare för över smitta till djuren. Tänk på att hjälpa småbarn med handtvätten och se till att de inte stoppar smutsiga fingrar eller tappade nappar i munnen innan de är ordentligt rengjorda. Fikat smakar dessutom bättre när det äts med rena händer.
– Att tvätta händerna före och efter kontakt med djur och deras närmiljö minskar risken för överföring av smittor mellan djur och människor, så kallade zoonoser, säger Mariann Dahlquist på Jordbruksverket. Att bara använda handsprit är inte tillräckligt effektivt utan man bör tvätta och torka händerna först.
Råd vid gårdsbesök
• Ta del av hygieninformationen du får vid besöket
• Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren eller deras närmiljö och gärna handsprit efter tvätten
• Hjälp barnen med handtvätten
• Undvik att äta i djurens närmiljö och tvätta alltid händerna innan du eventuellt äter vid besöket
• Håll uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd
• Drick bara mjölk om den är pastöriserad
Källa: Jordbruksverket