Pythagoras industrimuseum - Årets Arbetslivsmuseum 2025

"Fantastiskt roligt med positiv feedback och bekräftelse på allt hårt arbete som så många engagerade har lagt ner genom åren", säger museichef Erika Grann om utmärkelsen. Foto: Pythagoras industrimuseum

Från en liten verkstad till världsomspännande exportör av tändkulemotorer till ett levande museum för alla åldrar. Nu prisas Pythagoras industrimuseum i Norrtälje för sitt gedigna och mångåriga arbete.

– Är det sant?! Det är ju ett så hedersamt och fint pris! Blir alldeles rörd när jag står här i fabriken. Fantastiskt roligt med positiv feedback och bekräftelse på allt hårt arbete som så många engagerade har lagt ner genom åren. Tack så jättemycket. Så himla vackert!, säger museichefen Erika Grann om utmärkelsen.

b
Maskiner och motorer som dundrar och smattrar. Foto Erika Grann
b
På museet finns berättelser om människorna som levde och verkade här. Foto: Erika Grann

Helhetstänk, teknikglädje och gedigen pedagogik

Det mångåriga arbetet med att bevara, utveckla och visa en hel, levande miljö samt ett gediget pedagogiskt skolarbete gör att Pythagoras tilldelas priset. Juryns motivering lyder:

Med lukten av maskinolja och till dunket av tändkulemotorer kliver vi in i Sveriges industrihistoria. Från en epok där Motorfabriken Pythagoras försåg världen med puttrande motorer till modern tid där samma plats visar hur livet på fabriken såg ut. Nu ger Pythagoras Industrimuseum besökaren en unik inblick i den vardagliga tillvaron för både arbetare och direktör. En fantastisk verksamhet som till stor del bygger på ideellt engagemang. I autentiska miljöer erbjuds upplevelser för alla sinnen och teknikglädje genomsyrar de ambitiösa skolprogrammen. Genom olika tillgänglighetsinsatser lyfter verksamheten föredömligt fram vår gemensamma historia.

b
På museet finns även ett arbetarhem från 1940-talet. Foto: Erika Grann
b
Arbetarhemmet med kökstäppa och blomsterprakt. Foto: Erika Grann