EuroBirdwatch24 ska skydda Europas flyttfåglar

Niclas Lignell och Ida Hansson blir intervjuade under EuroBirdwatch23. Foto: Birdwatch

I oktober deltar fågelintresserade från hela Europa och Centralasien i EuroBirdwatch, en årlig satsning för att uppmärksamma och skydda flyttfåglar. Genom att rapportera miljontals fågelobservationer stärks kunskapen om fåglarnas migrationsmönster, samtidigt som fokus sätts på deras behov av säkra rastplatser och skyddade flyttvägar. EuroBirdwatch har i över tre decennier varit en central plattform för att bidra till bevarandet av Europas flyttfåglar och deras livsviktiga miljöer.

Den 5–6 oktober samlas tusentals fågelentusiaster runt om i Europa och Centralasien för att delta i EuroBirdwatch24, det årliga evenemanget där fågelskådning och rapportering av fågelobservationer står i centrum. I över 30 år har EuroBirdwatch varit en viktig plattform för att uppmärksamma fåglarnas flyttmönster och deras behov av säkra rast- och övervintringsområden. Under dessa år har nästan 100 miljoner fågelindivider rapporterats och mer än en miljon människor har deltagit i detta initiativ.

- Fåglar är gränslösa när de flyger över kontinenter, och deras välbefinnande är beroende av våra gemensamma insatser för att skydda deras rastplatser och flyttvägar. EuroBirdwatch är en viktig aktivitet för att öka kunskapen och synliggöra flyttfåglarnas behov under resan, säger Kajsa Grebäck, verksamhetsutvecklare på BirdLife Sverige.

Under helgen arrangeras lokala aktiviteter och evenemang av fågelföreningar runt om i Europa. Genom att rapportera observationer kan vi förbättra förståelsen av fåglarnas migration och stärka skyddet för dem.

BirdLife Slovakia samordnar EuroBirdwatch och ansvarar för den totala sammanställningen av rapporterna.