Artscape Creo färgar Kävlinges fasader

Exempel på muralmålning från Kiruna. Konstverket An End, A Beginning av konstnären Andreas Welin. Vilket motiv som kommer att målas i Kävlinge är inte bestämt ännu. Foto: Andreas Welin

Under september månad kommer Kävlinge att bli en del av det omfattande gatukonstprojektet Artscape Creo. Två fasader i Korsbackaområdet kommer att täckas av stora målningar, skapade av internationella och lokala konstnärer.

Artscape Creo är ett samarbete mellan flera skånska kommuner med syftet att skapa storskaliga muralmålningar under hösten 2024. Projektet ska visa att gatukonst inte bara hör hemma i storstäder, utan kan integreras i alla typer av miljöer. Nu har turen kommit till Kävlinge som ligger i den sydvästra delen av Skåne.

En av de som driver projektet är Astrid Nidsjö på Artscape.

– Vi vill skapa kulturupplevelser som är tillgängliga för alla alltid. Vi tror på urban samtidskonst som ett effektivt verktyg för social hållbarhet, delaktighet och samhällsutveckling, säger Astrid Nidsjö på Artscape.

Sedan Artscape grundades för nästan tio år sedan har över 230 offentliga konstverk skapats runt om i Sverige, i samarbete med mer än 150 konstnärer från hela världen. Projektet har utmanat traditionella uppfattningar om gatukonst och utforskat dess potential i det offentliga rummet.

I Kävlinge kommer projektet att omfatta två fasader i Korsbackaområdet. På Sunnanväg 15 kommer en hittills hemlig konstnär att skapa en stor väggmålning. På Sunnanväg 8 kommer ett mindre konstverk att skapas i samarbete med skolelever.

Artscape Creo ska ge invånarna i Kävlinge en ny typ av konstupplevelse. Samtidigt ska projektet bidra till att öka intresset för gatukonst och dess roll i samhället.

Källa: Kävlinge Kommun