Visby får nytt badhus - prislapp 300 MSEK

Solbergabadet Bild: Region Gotland

Nybergs Entreprenad, en del av NCC-koncernen, har fått uppdraget att bygga ett nytt badhus i centrala Visby. Det är Region Gotland som är uppdragsgivare och det totala ordervärdet är cirka 300 miljoner kronor.

Det nya badhuset kommer att uppföras intill det befintliga Solbergabadet, strax utanför ringmuren i Visby. Området är centralt och präglas av närhet till både trafik och bebyggelse. Detta ställer krav på noggrann planering för att minimera påverkan på den omgivande miljön och andra verksamheter. Solbergabadet kommer att fortsätta vara i drift men med en annan verksamhet, som ännu inte har bestämts.

Projektet innebär bland annat byggandet av en 25-metersbassäng, en multibassäng, en familjebassäng och en djupare hoppbassäng. Utöver dessa kommer badhuset att ha en mindre relaxavdelning, ett café och omklädningsrum.

– Att vi ska bygga centralt i staden och alldeles intill ett världsarv är speciellt. Där är vi glada att det är Nybergs Entreprenad som fått uppdraget då vi har arbetat tillsammans många gånger och vi har stort förtroende för dem. Att vi dessutom har med NCC:s experter på att bygga badhus var direkt avgörande i upphandlingen, säger Ingemar Britts, projektledare vid Region Gotland.

– Planeringen av det här projektet har pågått länge och vi är mer än redo att inleda arbetet med att bygga det här moderna badhuset för Visby med omnejd. Ett lokalt team kommer att arbeta nära NCC:s expertgrupp för badhus som har den spetskompetens som behövs för att kunna bygga med den senaste tekniken på en logistiskt utmanande plats, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Byggnationen inleds under hösten 2024 och det nya badhuset beräknas vara klart för användning under tredje kvartalet 2027.