Karlstad utsedd till Sveriges friluftskommun 2024

Mariebergsskogen i Karlstads stadspark. Foto: Lukas Stoermer/Unsplash

Karlstads kommun har utsetts till Sveriges friluftskommun 2024 efter att ha överträffat fem andra kommuner i en tuff konkurrens. Priset delades ut under Sveriges Fritids- och Kulturchefsförenings årskonferens i Skövde.

Karlstads kommun har genomfört ett omfattande arbete för att öka tillgången till natur, både i tätortsnära områden och på mer svåråtkomliga platser. Särskilt fokus har legat på att göra naturen mer tillgänglig för alla. Insatserna har präglats av samverkan och långsiktiga strategier. Ett exempel är en satsning som inleddes med en dialog med barn och unga i ett socioekonomiskt utsatt område. Denna dialog ledde bland annat till skapandet av en mötesplats i vardagsnära natur, med fokus på social gemenskap.

Naturvårdsverket betonar vikten av att underlätta för alla att delta i friluftsliv, och Karlstad har enligt verket sänkt trösklarna för människor att ta del av naturen.

Fem andra kommuner – Götene, Jönköping, Kalix, Smedjebacken och Värnamo – nådde också toppresultat i årets undersökning. Dessa kommuner har på olika sätt arbetat med att tillgängliggöra vardagsnära natur genom planer, aktivitetsrundor och kostnadsfria aktiviteter för barn. Deras insatser ses som förebilder för framgångsrikt friluftslivsarbete.

Öckerö utses till Årets förbättrare

Öckerö kommun har utsetts till Årets förbättrare 2024 för sitt långsiktiga och breda arbete med friluftsliv. Under de senaste tre åren har kommunen förbättrat sitt resultat mest av alla, bland annat genom en satsning på vandringsleder på kommunens öar. Detta har gett både invånare och besökare bättre möjligheter till friluftsliv.

Om priset Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelserna baseras på en enkätundersökning bland landets kommuner. I år deltog 228 av 290 kommuner. Enkäten omfattar områden som planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser.

b
Öckerös kommun har haft en stor satsning på vandringsleder på kommunens öar och under 2023 utökades leden till ytterligare två öar. ​​​​​​Foto: max bohme/unsplash