Halvering av statligt stöd till naturreservat och nationalparker

Länsstyrelserna skjuter många nödvändiga åtgärder för friluftslivet och naturvården på framtiden. Foto: Friluftsfrämjandet

Sedan 2017 har den statliga finansieringen av naturreservat och nationalparker minskat med 46 procent per område, enligt nya beräkningar från Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen. Detta får stora konsekvenser för både naturen och friluftsinfrastrukturen. Många länsstyrelser tvingas nu stänga ned anläggningar.

Riksrevisionens senaste granskning visar att länsstyrelserna saknar resurser för att bevara naturvärden och göra skyddade områden tillgängliga för besökare. Nödvändiga åtgärder för friluftslivet och naturvården skjuts upp på grund av bristande finansiering.

– Naturen är svenskarnas viktigaste arena för motion, rörelse och välbefinnande. Att länsstyrelser tvingas avveckla friluftsinfrastruktur när vi ligger i världstoppen vad gäller stillasittande, är felprioriterat. Regeringens ambition att stärka folkhälsan är viktig och för att lyckas behövs nu satsningar på naturvård och friluftsliv i höstbudgeten, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.  

Riksrevisionen rapporterar att många länsstyrelser har prioriterat ner grundläggande service, som städning och sophantering, och tvingas nu avveckla friluftsanordningar på grund av budgetbrist. Länsstyrelserna efterfrågar tydligare riktlinjer från regeringen om vilka åtgärder som bör prioriteras bort.

Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, betonar behovet av en budgethöjning för att säkerställa att fler kan njuta av friluftslivet. Hon efterlyser mer resurser för vindskydd, vandringsleder och andra friluftsfaciliteter.

Friluftsliv är avgörande för folkhälsan. En ny rapport från Folkhälsomyndigheten bekräftar att gröna miljöer är viktiga för barns fysiska och psykiska hälsa.

Källa: Friluftsfrämjandet