Premiär för Funkisvasan på Vasaloppets sommarvecka

Full fart på Funkisvasan för DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. Foto: Anna Drvnik.

Vasaloppets sommarvecka är en populär och aktiv vecka i Sverige som vanligtvis äger rum i augusti. Veckan är fylld med cykel- och löplopp som lockar motionärer från hela landet. I år får evenemanget ett nytt tillskott: Funkisvasan, som nu blir ett av de ordinarie loppen.

I år blir det premiär med start för Funkisvasan vid den ikoniska målportalen "I fäders spår för framtids segrar" i Mora. Den fyra kilometer långa banan inkluderar cirka en kilometer av det klassiska Vasaloppsspåret och avslutas i det historiska målet. Bland deltagarna finns DHRförbundsordförande, som är en av dem som kommer att delta i detta nya lopp.

– Positivt att Funkisvasan nu på riktigt ingår i programmet under sommarveckan, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.

– Att kunna vara aktiv och hålla igång fysiskt borde vara en självklarhet, även för människor med nedsatt rörelseförmåga, säger Åsa Strahlemo. Mitt deltagande i Funkisvasan blir en demonstration för rätten att vara aktiv på sina villkor.

– Att synas och ta plats är helt avgörande för människor med funktionsnedsättning, säger Åsa Strahlemo. Under alltför lång tid i Sveriges historia har vi skuffats undan och hållits gömda. Men för att vara aktiva i samhället och utöva våra rättigheter krävs att folk inte tittar bort. Att gå i mål under målportalen med det urgamla mottot är inte enbart symbolik, det har en faktiskt betydelse.

– Sedan är det väl upp till var och en vilka förfäder man identifierar sig med. För min del handlar det om alla aktivister inom funktionsrörelsen som i ett sekel kämpat för våra rättigheter. Nu tar vi ännu ett litet steg framåt!