Vasamuseet firar 45 miljoner besökare

Skeppet Vasa på Vasamuseet. Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.

Vasamuseet i Stockholm har nu välkomnat 45 miljoner besökare sedan skeppet Vasa först ställdes ut 1961. Den 45 miljonte besökaren blev Katarina, som besökte museet i augusti tillsammans med sin 7-årige son, Filip.

Museichefen Jenny Lind tog emot dem och överlämnade en gåva från museets butik. Som en del av firandet fick de även en privat rundtur av skeppet och de aktuella utställningarna.

 – Jag vet att kungen ville ha jättemånga kanoner på Vasaskeppet och att det var därför som det sjönk, berättar Filip i samband med visningen runt skeppet.

Det har nu gått 63 år sedan skeppet Vasa bärgades i Stockholm och började visas för publik. Sedan 1990 har det historiska skeppet sin permanenta plats i Vasamuseet.

Museet är en populär attraktion för turister från både Sverige och utlandet. Under juli månad besöker över 50 000 personer Vasamuseet varje vecka, och varje år lockas omkring 1,5 miljoner besökare till museet.

– Våra besökssiffror är ett kvitto på att Vasamuseet erbjuder en upplevelse som är intressant och spännande för människor från hela världen. Att se Vasa står på många människors ”bucket list”. Vi är stolta över att kunna visa det här vackra skeppet och berätta hennes historia, säger museichef Jenny Lind.

b
Jenny Lind, musiechef för Vasamuseet. Foto: Vasamuseet/SMTM.