Vildsvinen - ett växande problem

Vildsvinsflock. Foto: Älgskadefondsföreningen

Vildsvinen närmar sig alltmer människans områden. Tom Arnbom, naturvårdsexpert utanför Stockholm, tror att vi i framtiden kan möta dem i våra städer. Redan idag orsakar vildsvin stora problem, som att böka upp parker och skada egendom i Tyskland och Berlin.

– Jag tycker det är för många vildsvin inte minst i södra Sverige, både vad det gäller jordbruksskador men också de skador djuren förorsakar i trafiken. Jag tittade en gång på de materiella kostnaderna vid en vildsvinsrock och då visar det sig att en olycka med vildsvin i snitt kostar mer än en kollision med älg då vildsvinen slår sönder motorn och motorhuven, så jag tror vildsvinen har drivit upp försäkringspremierna, säger Tom Arnbom.

Naturvårdsexperten, som själv är hundägare, betonar vikten av stor försiktighet vid möten med vildsvin. Han påpekar att särskilt sugga med kultingar kan bli aggressiva för att försvara sina ungar. Även om man inte har husdjur med sig, bör man backa och hålla avstånd. Han beskriver vildsvin som sociala och intelligenta djur.

– Det är oförutsägbara djur. Jag har själv haft vildsvin springandes framför bilen och då jag har stannat och bilen står stilla har de med full fart sprungit in i bilen. Man får inse när det handlar om stora vildsvin med deras kompakta kroppsbyggnad att det är små ”stridsvagnar” som springer omkring. Handlar det om skadade djur är det bara att kalla på jägare direkt.

Oro för utbredning

Han uttrycker oro över att vilda djur som vildsvin alltmer närmar sig mänskliga miljöer. Han anser att det inte är bra att ha orädda djur nära våra hem, eftersom vilda djur bör hållas på avstånd från vår vardag. Han ser även åtelplatser som ett problem eftersom de gynnar vildsvinens population och därmed ökar risken för att de närmar sig människors bostäder.

Tom Arnbom är inte emot jakt, men han tycker det är problematiskt att andra får betala för skador orsakade av vildsvin, hjortdjur och mufflonfår som ofta kommer från hägn. Han anser att återinförande av utrotade arter i Sverige, som visenter och vildrenar, är en dålig idé. Detta beror på att mycket mark är privatägd och markägare kanske inte vill ha dessa djur, samt de problem det kan skapa för trafiken.

– Vildsvinen kommer vi att ha fortsatta problem med om man inte tar tag i problemet och skjuter betydligt fler vildsvin är idag, säger Tom Arnbom.