Tuffa tider för tysk bryggeriindustri: Ölförsäljningen fortsätter att falla

Efterfrågan på alkoholfritt öl har ökat kraftigt i Tyskland under de senaste åren, vilket återspeglas i produktionssiffrorna. År 2023 producerades över 556 miljoner liter alkoholfritt öl i Tyskland, till ett värde av cirka 548 miljoner euro. Enligt Statistisches Bundesamt har produktionen av alkoholfritt öl mer än fördubblats under de senaste tio åren, med en ökning på 109 procent sedan 2013.Foto: Pixabay Kredit: Mister Pittinger

Den tyska bryggeriindustrin står inför en tuff utmaning när ölkonsumtionen fortsätter att minska. Trots att Tyskland är känt som ett land av inbitna öläskare, visar de senaste siffrorna en fortsatt nedgång i försäljningen – även under fotbolls-EM. Överraskande nog finns det dock en ölsort som ökar i popularitet.

Minskad ölkonsumtion trots fotbolls-EM

I det första halvåret 2024 minskade ölkonsumtionen i Tyskland med 25,8 miljoner liter, eller 0,6 procent, jämfört med samma period förra året. Detta trots att 2023 redan noterade rekordlåga försäljningssiffror. Den enda kategorin som uppvisar en stark tillväxt är alkoholfritt öl. Enligt prognoser kommer snart var tionde öl som bryggs i Tyskland att vara alkoholfritt.

Inte ens fotbolls-EM, som hölls i Tyskland från den 14 juni till den 14 juli 2024, kunde vända trenden. I juni noterades den lägsta ölförsäljningen för den månaden sedan 1993. Trots en uppgång i april minskade försäljningen i maj och juni med -1,0 procent respektive -11,2 procent, enligt Statistisches Bundesamt.

– En av huvudorsakerna till nedgången är det ostadiga vädret och konsumenternas ökade återhållsamhet, som påverkar både handeln, restaurangbranschen och bryggerierna. Under fotbolls-EM förvärrades situationen av skiftande temperaturer och frekventa oväder, vilket ledde till att många evenemang ställdes in, säger Holger Eichele, generalsekreterare för Deutscher Brauer-Bund i Berlin.

Alkoholfritt öl på frammarsch

2024 har visat sig vara ett utmanande år för Tysklands nästan 1 500 bryggerier, med tanke på det svåra konsumtionsklimatet och den osäkra globala situationen. Eichele påpekar att de höga produktionskostnaderna fortsätter att tynga industrin, särskilt eftersom bryggerierna bara kan överföra en liten del av dessa kostnadsökningar till konsumenterna genom prisjusteringar.

Inrikeskonsumtionen av öl i Tyskland utgjorde drygt 80 procent av den totala försäljningen och uppgick till 3,4 miljarder liter, vilket är en minskning med nästan en procent jämfört med föregående år. Resterande 18,3 procent av ölet exporterades eller delades ut som skattefritt öl till bryggerianställda. Exporten ökade med 0,6 procent, varav 428,1 miljoner liter gick till EU-länder och 332,3 miljoner liter till länder utanför EU.

Alkoholfritt öl tar marknadsandelar

Enligt Deutscher Brauer-Bund är pilsner fortfarande den mest populära ölsorten i Tyskland med en marknadsandel på cirka 50 procent, följt av helles med 10 procent och alkoholfritt öl. Det alkoholfira ölet har nu passerat veteöl, som tidigare var den tredje mest populära ölsorten.

– En av bryggeriindustrins framgångsfaktorer är dess innovationskraft, som bäst exemplifieras av boomen för alkoholfritt öl, säger Eichele. Tyskland producerar över 800 olika märken av alkoholfritt öl, och snart kommer var tionde öl som bryggs i landet att vara alkoholfritt.

Krisen för bryggerierna fördjupas

Trots den växande populariteten för alkoholfritt öl är det fortfarande alkoholhaltigt öl som dominerar produktionen i Tyskland. Förra året producerades cirka 7,2 miljarder liter alkoholhaltigt öl till ett värde av cirka 6,4 miljarder euro. Produktionen av alkoholhaltigt öl har dock minskat med 14 procent under de senaste tio åren – från knappt 8,4 miljarder liter 2013.

Den långsiktiga trenden med minskad ölkonsumtion är särskilt oroande för bryggerierna. Under 2023 sjönk ölkonsumtionen med 4,5 procent jämfört med året innan, till totalt 8,4 miljarder liter. På tio år har försäljningen minskat med 11,5 procent och under de senaste 20 åren har den fallit med över 25 procent. Exporten har också blivit svagare, vilket förvärrar krisen för de tyska bryggerierna.

Flera bryggerier har dessutom tvingats till konkurs de senaste månaderna. Nyligen ansökte ett bryggeri i Viechtach om konkurs, trots att det funnits i 450 år. Även Saarlands äldsta bryggeri står inför nedläggning, efter att ha varit i drift i flera århundraden.

Källa: Merkur