Världsarvet Vitlycke firar 30 år med festival

Bronsåldersgården kommer att väckas till liv av så kallade reenactors. De är historieentusiaster, klädda i periodens dräkter, som kommer att övernatta i de historiska långhusen och leva bronsåldersliv. Foto: Västra Götalandsregionen

I år fyller världsarvet i Tanum 30 år vilket Vitlycke museum firar med en bronsåldersfestival 20–25 augusti. Samma vecka förra året kom 5 000 besökare, i år laddar museet för ännu fler. Människor från när och fjärran kommer inte bara att kunna se 41 kvadratkilometer hällristningar, de kommer också kunna tatuera sig med hällristningsmotiv och se tidstypiska kläder under en Bronze Age Fashion Show.

Många har en föreställning om att människor som levde för 3 000 år sedan var låsta till sina närområden, men bronsåldern var en tid av långväga resor och kontakter. När Vitlycke museum förbereder sig för festival väntar de tillresta både från Sverige och en rad länder i Europa.

– Personligen tycker jag att resandet och utbytet är väldigt spännande. Jag hoppas att fler får upp ögonen för tidsperioden, vi har en uppsjö av roliga aktiviteter för hela familjen. För den redan invigde finns också många tillfällen att nörda ner sig ordentligt i alla aspekter av livet under bronsåldern, säger Emma Backelin, museipedagog och programproducent på Vitlycke museum. 

b
Under veckan kommer museets experter även att ge besökarna en glimt av hur de världsberömda hällristningarna knackades ut. Foto: Stina Wickenberg

Bronsåldersgården återuppstår genom reenactors som, i autentiska dräkter, övernattar i långhusen och lever bronsåldersliv. De visar även upp hantverk med bärnsten, läder och flinta.  

– Vi får också hit en tatuerare, dansk-kanadensiske Colin Dale. Han är välkänd inom sitt skrå för sina historiska motiv, hämtade bland annat från hällristningar.  

Under veckan kommer museets experter att demonstrera hur de världsberömda hällristningarna skapades. Dessutom blir det en hantverksmarknad och en mängd prova-på-aktiviteter.

– Något man inte får missa är vår modevisning. Både personal från museet och festivaldeltagare visar upp sina tolkningar av bronsålderskläder. Ett enormt arbete och hantverksskicklighet ligger bakom plaggen, så att få se dem visas upp i all sin prakt kommer att bli superkul! säger Emma Backelin. 

b
Vitlycke museum. Foto: Västra Götalandsregionen