Ny mötesplats för idrott och kultur i Pripps gamla lokaler

Ulvsunda industriområde genomgår en förvandling från industriområde till levande stadsdel. Illustration: White Arkitekter.

Fastigheten Gjutmästaren 6 står inför en betydande omvandling. Det gamla Pripps bryggeri kommer att utvecklas till en central mötesplats i Bällsta hamns södra del, där idrott, kultur, kontor och handel möts. Området planeras att utvecklas i etapper med byggstart under 2024.

Den långsiktiga planen för Bällsta hamn syftar till att successivt omvandla Ulvsunda industriområde till ett dynamiskt och blandat stadsområde. Planen inkluderar bostäder, verksamheter, service samt offentliga platser som gator, parker, skolor och idrottsytor. Området, som idag domineras av hårda ytor, ska förvandlas till ett attraktivt och levande stadsområde. Samtidigt är ett viktigt mål att bevara och skydda områdets höga kulturhistoriska värden. Planen betonar också förbättrade gång- och cykelvägar för att underlätta tillgängligheten mellan närliggande områden och skapa en mer sammanhängande stadsstruktur.

En central del av denna utveckling är Gjutmästaren 6, en fastighet på cirka 100 000 kvadratmeter som tidigare användes som bryggeri och huvudkontor för Pripps. Fastigheten, som idag rymmer olika verksamheter inom handel, kultur och upplevelser, kommer i det första skedet av den nya detaljplanen att omvandlas till en viktig mötesplats för idrott, kultur, kontor och handel. Utan att lägga till nya byggrätter, kommer fastigheten att erbjuda en modern idrottsanläggning, Ulvsunda idrottscentrum, som ska rymma en rad olika sporter som handboll, basket, innebandy, bordtennis och judo. Dessa faciliteter kompletteras med restauranger, caféer, gym och annan närservice som gynnar både besökare och de boende i området.

b
Illustration av utomhusmiljö kvällstid, Kajgatan vid Bällstaviken. Illustration: White Arkitekter.

För att stödja omvandlingen från industriområde till en levande stadsdel planeras också skapandet av två nya parker. Kontorsparken vid Bällstaviken och ett område vid ett fornminne ska bidra till att etablera en ekologiskt och socialt hållbar stadsdel. De gröna ytorna ska integreras i stadsdelen och skapa rekreativa och ekologiska funktioner som gynnar både miljö och invånare.

För att ytterligare förbättra områdets tillgänglighet kommer strategiskt viktiga gång- och cykelvägar att anläggas. Dessa vägar ska förbinda tvärbanans hållplats Norra Ulvsunda med idrottshallarnas entréer samt vidare till kajen och den planerade strandpromenaden. Parkering för idrottscentrumet kommer att använda befintliga ytor, och en markreservation görs för allmän körtrafik mellan Masugnsvägen och Bryggerivägen, vilket säkrar förbindelser inom området.

b
Blivande foajén i Ulvsunda idrottscentrum. Illustration: White Arkitekter.
b
Idrottshallen med publik i Ulvsunda idrottscentrum. Illustration: White Arkitekter.

Källa: Stockholms stad