Ny multiarena i Kosta

Multiarenan i Kosta. Illustration: CRAFT

Kosta får en ny multiarena, byggd av GBJ Bygg AB som totalentreprenör. Efter flera års planering och fyra år gamla ritningar, invigs den efterlängtade CRAFT Arena den 9 november 2024. Som en del av projektet uppförs även en utomhusanläggning för friidrott och fotboll i närheten.

Bakom flera stora etableringar i Kosta står företaget Torsten Jansson Commercial Property AB. Torsten Jansson har blivit en profil i Kosta och betalar dessa satsningar med privata medel. Hans koncernföretag New Wave Group AB äger varumärken som Kosta Boda, Orrefors och Sagaform men också Craft.

"Detta började som ett socialt projekt. I Kosta klagade man på skadegörelse och att det finns ganska lite för barn och ungdomar att göra på fritiden. Primärt skulle det bli en hall för pingis. Torsten har varit väldigt bra på pingis och det ligger honom varmt om hjärtat. När vi väl satt med ritningarna funderade vi på vad vi kunde göra mer, när vi ändå bygger. Denna arena kommer att bli en nationell angelägenhet med plats för flera olika sporter. Vi vill att det ska vara en social plats för barn och unga.” berättar Emil A Jansson, destinationschef på Destination Kosta men också projektledare för CRAFT Arena.

b
Förutom sportarrangemang kommer arenan att användas för konserter och mässor. Foto: Bevago

10 000 kvm för flera sporter

Bottenplattan är på 7 000 kvm och med två våningar blir arenans totala yta 10 000 kvm. Arenan får en A-hall med teleskopläktare för 2100 sittplatser och en B-hall med 16 fasta pingisbord och plats för 700 sittplatser, vilket gör den till Sveriges största pingishall. Andra sportfaciliteter inkluderar boulebanor, kampsportsyta, och padelbanor. Arenan kommer även användas för konserter och mässor.

”Multiarenan är ett stort projekt men vi på Hammarstedts är vana vid denna typ av projekt. Vi är alltid 3-4 montörer på plats. Kanalerna är riktigt stora eftersom de ska kunna hantera så mycket luft. De cirkulära är upp till 1000 mm i diameter och de största rektangulära kanalerna är 1100 x 2400 mm. Det blir mycket att lyfta och kånka så man behöver vara två personer vid montering av en kanal, och man måste ta hjälp av liftar. Vår största utmaning är att det är så högt till tak, det är 13 meter i tak där det är som högst. Det fungerar bra men allting tar lite längre tid när det är så högt.” berättar Tobias Dietrichsson är ventilationsmontör på Hammarstedts Kyl & Inneklimat AB.

Utmaningar i projektet

Vid projektets start levererade Bevego ventilationskanaler med tre stora lastbilar. För att lösa förvaringen använde Hammarstedts en parkeringsyta för det skrymmande materialet. Tobias och kollegorna installerade fyra ventilationsaggregat: ett till A-hallen, ett till B-hallen, ett till hallen för boule och padel, samt ett fjärde till foajé, domarrum och omklädningsrum.

"Tre av aggregaten skulle upp fyra meter till plan 2, och det fjärde aggregatet skulle upp till ett fläktrum på plan 3. De väger 700-800 kg styck så det är alltid ett riskmoment. Vi fick borra upp ett hål i väggen för att få in dem och sedan ta hjälp av en truck. Då hade vi andan i halsen kan man säga." berättar Tobias.

Multiarena byggs av GBJ Bygg AB som är totalentreprenörer. Projektet har planerats i många år och för fyra år sedan började man ta fram ritningar på arenan. Efter att detaljplanen gjorts om på grund av att höjden på arenan överskred gränsen kunde man i juni 2023 påbörja byggnationen. 

b
Takhöjden på 13 meter är den största utmaningen för ventilationsmontörerna. Foto: Bevago