En insamling för att bevara skeppet Vasa startas

Skeppet Vasa på Vasamuseet. Foto: Anneli Karlsson/ VasamuseetSMTM.

Vasamuseet startar en insamling för att bevara Vasa-skeppet. En omfattande restaurering av den skadade stöttningen behövs för att säkra skeppets framtid. Med över en miljon årliga besökare behövs en ny stöttning för att rätta upp skeppet och undvika fortsatt skada. Projektet kräver betydande resurser och bygger på banbrytande forskning och innovation.

– Vi behöver hjälp med att finansiera den nya stöttningen – museets största utmaning sedan bärgningen och konserveringen. Det här är ett extraordinärt projekt som vi inte klarar att finansiera helt själva. Därför söker vi nu donatorer och sponsorer som kan hjälpa oss att rädda och bevara skeppet för framtida generationer. Alla gåvor vi får in går oavkortat till den nya stöttningen och vi är tacksamma för alla bidrag, stora som små.

Vasamuseet, en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, finansieras enbart av biljettintäkter och behöver hjälp för att bevara Vasa-skeppet. Den planerade stöttningen, med en ny yttre stödvagga och ett inre skelett i stål, syftar till att säkra skeppets struktur och minska skaderisken.

Arbetet innebär också förstärkning av skeppshallens golv. Målet är att påbörja bygget 2024 och färdigställa det till skeppets 400-årsdag 2028, utan att stänga museet under arbetets gång.

Besökare kan stötta projektet genom att swisha en gåva eller etablera kontakt för större donationer på Vasamuseets webbplats.