Utmärkt kvalitet på Sveriges badvatten

Foto: Havs- och vattenmyndigheten

91 procent av de 461 svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet. Antalet bad med klassificeringen utmärkt har ökat något jämfört med 2022. Det visar Havs- och vattenmyndighetens rapport ”Sveriges badvattenkvalitet – inför badsäsongen 2023”.

Svenska EU-bad som fått klassificeringen utmärkt kvalitet på badvattnet har ökat något jämfört med 2022. 359 bad klassas som utmärkta, det är 78 procent av EU-baden. Klassificeringen baseras på kommunernas rapportering av provtagningsresultat under badsäsongerna från 2019 till och med 2022.

– De senaste åren har vi sett att antalet EU-bad fortsätter att öka. Det är bra eftersom det då tas regelbundna vattenprover. Tolv EU-bad har dock klassificerats med dålig badvattenkvalitet. För de här baden behövs utredningar om källor till föroreningar och möjliga åtgärder, säger Ema Glad, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Färre otjänliga prover rapporterades under badsäsongen 2022 jämfört med 2021, vilket är positivt. Siffran från förra året ligger till grund för årets klassificering.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten