Spåra Hund - självladdande spårsändare lanseras av CSEC

Foto: CSEC

CSEC har tagit fram en hundsele för mellanstora till stora hundar med integrerad Spåratracker och solcell som ger trackern evigt liv. Selen går runt hundens bringa och har en gördel som går runt bröstkorgen. Spårsändare och solcell är placerade på hundens rygg för att optimera mottagningen av GPS-signalerna, maximera solcellsladdningen och vara bekväm för hunden. Kopplet fästs i en metallring på selen.

GPS-teknik har länge använts för att skydda och övervaka hundar och det finns flera produkter på marknaden. Gemensamt för alla är att de behöver laddas så gott som dagligen för att fungera.

− Men med Spåra hund slipper hundägare i normalfallet att tänka på att ladda trackern, säger Johan Backer, Chief Product Officer och projektansvarig för Spåra Hund. Om det värsta skulle hända och hunden är borta under lång tid kan oron minimeras eftersom batteriet helt enkelt självladdar. Men också att det är en fullservice-tjänst där allt ingår - fri uppkoppling, fria uppdateringar och support - under de antal år som kunden väljer.

− Ja, om man bor i exempelvis Kiruna måste man ibland förstärka med att ladda manuellt under vinterhalvåret, menar Johan, men på sydligare breddgrader laddar den sig själv. Det fina är att solcellen egentligen är en ljus-cell och laddas av allt slags ljus - även dagsljus och ljus från vanlig belysning. Om man ser till att förvara den under en lampa när den inte används så suger den åt sig energi ändå.

− Förutom solcellsladdning använder vi en teknik som innebär att produkten blir väldigt prisvärd, säger Jacob Lundberg, vd för CSEC. Vi bakar in allt i priset och uppkopplingskostnaden blir lägsta möjliga för slutkund. Dessutom slipper de teckna separat avtal med en mobiloperatör.

- Vår näst vanligaste fråga i supporten är när vi ska lansera en tracker för hund, berättar Sandra Backman, Operations Manager, på CSEC. Alla som har en hund och använder en tracker vet ju vid det här laget vad grundproblemet är: hur irriterande och osäkert det är att behöva ladda och komma ihåg att ladda.

- CSEC har, i likhet med de flesta i tech-branschen, drabbats av komponentbrist och förseningar, menar Jacob Lundberg. Det har påverkat tidsplanen för Spåra Hund. Men nu, när vi börjar komma ut på andra sidan av pandemin, har vår marknad blivit större med många fler hundar. Vi planerar för lanseringen under första kvartalet nästa år och kommer att ta in förbeställningar en månad före säljstart.