Under hösten 2016 tackade Therese Alshammar för sig och alla år av simning. Nu var det dags för något annat. Men inte får vi glömma alla år av elitidrott som simmerskan har bakom sig. En historia som satte igång på riktigt runt när hon var 14 år gammal. Med mutor från föräldrarna i tidig ålder och kärlek tog sakta en karriär form. En mamma som siktade på elit och en pappa med förkärlek till sportens gemenskap.
- Ibland när man var yngre kunde en yttre motivation som en ny jacka eller en kattunge inspirera en, säger Therese Alshammar med glimten i ögat, när hon fortsätter att prata om den viktigaste motivationen – den inre.
Under Badanläggningar 2017 öppnade bland andra Therese Alshammar konferensen med en summering av sin karriär och hennes egen syn på sporten och dess lokaler. En resa som har tagit henne bland annat från Sverige, till Chicago, Tyskland och sedan hem igen. För att inte nämna hennes senaste vinster: VM-guld 50 meter frisim och VM-silver 50 meter fjärilsim (långbana).
Vasalundshallen Solna
Hon pratar om personliga mål, inspirerande personer och både fram- som motgångar samt hur dessa är precis lika viktiga. Sist men inte minst, nämnde hon också badanläggningarna i Sverige och hur hennes uppfattning ser ut.
Det fanns några favoriter, som Vasalundshallen i Solna som idag har några år på nacken och andra som ska få sig ett ansiktslyft - bland annat Tibblebadet i Täby.
Hennes viktigaste punkter, som simmare, var att anläggningarna ska vara ljusa och rena. Något som vi i Sverige inte möjligtvis är bäst på.
- I Tyskland är de duktiga på att hålla rent. Det är väldigt viktigt att hallen är både ren och ljus, speciellt då flera simhallar inte ens har fönster. Man ska bli pigg och vilja bada helt enkelt, säger Therese Alshammar.
Med de ledorden fortsatte programmet med projektet ”Hållbara innemiljöer för fritid i staden”, som vi ska skriva lite mer ingående om i en kommande artikel.