Sundbybergs utbyggda simhall HBT-certifieras. Sundbybergs stad vill på så sätt kunna skapa ett inkluderande och tryggt bemötande för alla besökare.
Med HBT-certifieringen vill Sundbybergs stad skapa bättre förutsättningar för fler människor som av olika anledningar inte känner sig trygga och bekväma att vistas i en simhall.
– För Sundbybergs stad är det viktigt att alla personer som möter oss upplever att de känner sig välkomna, sedda och bekräftade. Det handlar om att synliggöra och ifrågasätta det som tas för givet och om att bredda tankebanor, arbetssätt och utbud, säger Jonas Nygren (S) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande . Det finns en bred politisk enighet bakom besluten om HBT-certifiering.
Det finns ett tredje omklädningsrum i simhallen som framför allt finns för människor som har en neutral könsidentitet, för människor som av religiösa skäl inte vill byta om bland andra eller funktionsnedsatta som kanske har en ledsagare av annat kön. Besökare byter om helt enskilt.
– Ett tredje omklädningsrum är något som många transpersoner efterfrågar i simhallar och andra sportanläggningar. Tillgängligheten blir annars i praktiken väldigt begränsad om en person inte identifierar sig, eller uppfattas av andra, som man eller kvinna, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
Sundbybergs simhall är den första i Sverige att HBT-certifieras. Under processen genomgår all personal en utbildning i fyra steg, under ledning av RFSLs utbildare. Simhallen invigs den 31 januari 2015. I Sundbyberg är sedan tidigare stadens bibliotek, enheter inom äldreomsorgen och Kulturcentrum Aggregat HBT-certifierade.