Linköping lyfter HBTQ-frågor inom idrotten

Bild: Linköpings kommun

För att HBTQ-personer ska ha samma rätt att utöva idrott som alla andra har Linköpings kommun har tillsammans med LIBK, LFC, LHC, och LVC kommit överens om att klubbarna ska jobba med dessa frågor inom idrotten. Klubbarna uppmärksammar även Regnbågsveckan 2016 på olika sätt.

Linköpings kommun har kommit överens med Linköpings Innebandy, Linköpings Fotbolls Club, Linköpings Hockey Club och Linköpings Volleyboll Club att klubbarna ska jobba för att HBTQ-personers rättigheter ska vara en naturlig del av föreningarnas verksamhet.

– De senaste åren har frågan om allas lika rätt att utöva idrott verkligen tagit fart. Vi är därför oerhört stolta över att klubbarna i Linköping på olika sätt vill jobba för HBTQ-frågor och inkluderande idrottande, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

HBTQ-frågorna kommer att uppmärksammas redan nu i helgen när flera av idrottsklubbarna deltar i Regnbågsparaden.

– För oss är det självklart att alla är välkomna i LHC oavsett etnicitet, religion, ålder, kön, sexuell läggning eller nationalitet. Vi ställer gärna upp och understryker detta till exempel genom att delta i lördagens parad i centrala Linköping, säger Mäki, Linköpings Hockey Club.

Under veckans TV-sända elitmatcher i SHL och SDHL kommer LHC:s herr- och damlag att bära Regnbågsveckans logotyp.

Senare i höst kommer kommunen även att ordna en träff på temat HBTQ och jämställdhet. Syftet är att ge Linköpings idrottsföreningar bättre förutsättningar att erbjuda fler barn- och ungdomar möjlighet till fysisk aktivitet.