Säker och tillgänglig is för alla

Foto: Jacob Landegren
Foto: Jacob Landegren
Foto: Jacob Landegren
Foto: Jacob Landegren

Visst har man suttit framför konståkningen och hållit andan när de lyfter i ett språng och snurrar varv på varv i en svindlande piruett? Tänk om... de landar fel! Men allt som oftast blir det helt fantastiskt och vi andas ut. Ändå kan man inte låta bli att undra, hur farligt är det egentligen? Är konståkning för alla?

Konståkning ifrågasätts ibland eftersom man åker så pass oskyddat. Men i praktiken är riskerna relativt små och sporten är förskonad från allvarligare skador. Träningen i sig ger god kroppskontroll och man lär sig tidigt en bra fallteknik. Säkerhet i en ishall handlar mycket om rätt ljus, bra is och att gångarna är fria från grus så inte skenorna blir förstörda och åkaren slinter på isen. Idag finns också hjälpmedel som hopp-/skyddselen NoFall som kan ge stöd i träningen. Dessutom har NoFall och projektet Jämlik Ishall gett framförallt barn med funktionsnedsättning en unik möjlighet att komma ut på isen på ett säkert sätt.

Säker beprövad konstruktion

NoFall består av en sele som är fäst vid en upphängningsanordning kopplad till en skena i taket som går i en oval bana. Den är konstruerad så att man kan röra sig fritt men känna tryggheten av att inte ramla på isen om man tappar balansen. Den utvecklades av idrottsföreningen och fastighetskontoret i Nacka Kommun när Älta IF ville ha en hoppsele. Man tog fram en konstruktion utifrån beprövade tekniska lösningar inom bilindustrin.

– Vi vidareutvecklade sedan konceptet och hittade en bättre lösning med en växel med max fyra selar som kopplas in och dras fram på banan när man ska åka. Det gör att utrustningen inte hänger ner över isen, förklarar Mari Anzén, utvecklare och ansvarig på företaget Teknisk Fantasi som säljer produkten.

Flera användningsområden

Malin Jarl, Generalsekreterare på Svenska Konståkningsförbundet, förklarar att NoFall har flera användningsområden. Inom träningen ser man den som en hoppsele där tränaren kan vara med och hjälpa barnen öva in avancerade hopp. För barn med funktionsnedsättning och äldre människor, som är rädda för att ramla, är NoFall främst ett fallskydd som skapar trygghet.

Jämlik ishall

Projektet Jämlik Ishall arbetar för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna komma ut på isen. Målet är att ”alla ska kunna vara i en ishall”. NoFall är ett viktigt hjälpmedel om man inte riktigt har balansen själv. Viktoria Helgesson är ambassadör för Jämlik Ishall och gör en stor insats genom att inspirera barn med funktionsnedsättning. Hon hjälper dem både mentalt och genom att visa vad som är möjligt på isen. 

Frihet i en sele

Man har bjudit in särskolor i Nacka och först ut var Myran dagskola. Flera av barnen var autistiska och en pojke var dessutom blind. Tack vare NoFall-selen fick han möjlighet att åka skridskor utan att riskera att ramla.

– Lyckan gick inte att ta miste på. En annan pojke kunde inte prata men lärde sig att åka själv. Säkerheten i selen ger barnen en trygghet och möjlighet att koppla av och glädjas på isen, säger Mari Anzén.

Investering för ishallen

Idag finns NoFall i 15 ishallar i Sverige, bland annat i Älta och Borås, och fyra till är på väg. Utifrån Svenska Konståkningsförbundets perspektiv med 140 föreningar innebär det att långt ifrån alla har möjlighet att utnyttja NoFall. För den kommunala ishallen kan utrustningen vara en investering då man kan tillgodose olika intressegrupper och ishallen kan nyttjas på flera sätt vid olika tidpunkter. Den skapar säkerhet för utövarna utan att begränsa det övriga utnyttjandet av ishallen, t ex ishockeyns verksamhet.