Säljförbud för hoverboards

Arbetsmiljöverket/TT: En av de tre modeller som uppfyllde samtliga av Arbetsmiljöverkets krav.

Bristerna är delvis tekniska men gäller även gäller svensk bruksanvisning, CE-märkning och EG-försäkran. Kontrollerna skedde hos åtta stora butikskedjor i Stockholmsområdet.

"Vi har nu förbjudit butikskedjorna att sälja produkterna som inte uppfyller kraven", säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Kontrollerna är en del av en särskild satsning som Arbetsmiljöverket gör för att stoppa farliga produkter. Om brister upptäcks ställs krav på tillverkaren, importören eller distributören.

"Att uppfylla de formella kraven är grundläggande för att säkerställa konsumenternas hälsa och säkerhet, men det är också viktigt ur konkurrenssynpunkt. Det ska inte gå att få konkurrensfördelar genom att tumma på reglerna och därmed utsätta konsumenter för farliga produkter", säger Monica Torgrip i pressmeddelandet.

Hoverboards är en relativt ny produkt och vissa modeller har visat sig vara brandfarliga, främst under laddning. Av de 13 modeller som Arbetsmiljöverket kontrollerade var det alltså tre som klarade sig utan anmärkning, samtliga av dessa var av märket Denver.