Triathlontävling lockar deltagare från hela världen

Foto: Nadja Odenhage.

I juli anordnas världens nordligaste triathlontävling - Laponia Triathlon i Gällivare. Tävlingen är över Ironmandistans och en av två tävlingar över distansen i Sverige, vilket innebär att deltagarna simmar 3 860 meter, cyklar 180 kilometer och avslutar med 42 kilometer löpning.

- Samtliga startplatser är slut sedan en tid tillbaka och deltagarna kommer från nio nationer, säger Robert Johansson som är tävlingsledare.

Ironman-tävlingar förknippas oftast till sol och värme, inte minst VM som varje år avgörs på Hawaii. Frågan är dock om inte tävlingen i Gällivare ändå är den mest unika över distansen. Tävlingen avgörs nämligen i midnattssol, bland fjällen, i världsarvet Laponia.

- Simningen startar vid midnatt den 8 juli i Vassaraträsk som ligger mitt i Gällivare. Därefter cyklar man till Stora Sjöfallet där tävlingen avslutas med löpning. En tävling i en verkligt unik miljö, berättar Robert Johansson.

Lockar deltagare från hela världen

En testupplaga av arrangemanget genomfördes sommaren 2016 då deltog drygt 30 tävlande och inför årets tävling har intresset varit rekordstort. De 100 startplatserna har tagit slut sedan en tid tillbaka och de tävlande kommer från nio nationer, de mest långväga deltagarna kommer från Nya Zeeland och Mexiko.

- Vi hade kunnat ta emot fler deltagare men vi vill utveckla arrangemanget långsamt för att bibehålla en hög kvalitét och ge deltagarna en unik upplevelse, säger Robert Johansson.

Gällivare Endurance Club som arrangerar Laponia Triathlon arrangerar även en kortare triathlon i centrala Gällivare. Sprinten avgörs på kvällen den 6 juli och distanserna är 750 meter simning, 20 kilometer cykel, 5 kilometer löpning.