Från padelhall till tenniscentrum – ny satsning i Göteborg

Magnus Gustafsson tillsammans med spelare från sina träningsgrupper "Små Lirare" och "Klein Players". Foto: Gothenburg Tennis Center

Nu har Gothenburg Tennis Center öppnat. Den första tennisanläggningen i Sverige som har omvandlat en tom padelhall till ett centrum fyllt med tennis och andra idrottsrelaterade evenemang och aktiviteter. Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga tävlingsjuniorer i regionen.

Förutom Magnus Gustafssons båda träningsgrupper ”Små Lirare” och ”Klein Players”, som utbildar cirka 300 unga och motiverade tennistalanger i regionen varje år, är ambitionen att Gothenburg Tennis Center ska bidra till att stärka tennissamarbetet mellan olika regioner och olika länder.

– Här får vi äntligen ett eget permanent hem för såväl träning och tävlingar som för läger, evenemang och olika typer av företagsaktiviteter. Det gör att vi kan bidra till utvecklingen av svensk tennis och få fler barn och ungdomar intresserade av att börja spela. Vi vet också att en ökad fysisk aktivitet innebär en högre livskvalitet. Hos barn och unga är det tydligt att inlärningsförmågan ökar och att skolprestationerna förbättras när de är fysiskt aktiva, säger Magnus Gustafsson som är vd och ansvarig för den nya tennishallen.

Karl Ljunggren är ordförande för Gothenburg Tennis Center och är en de tennisintresserade eldsjälar som ligger bakom den här satsningen. Till vardags arbetar han som vd för L2 Fastigheter och har varit ansvarig för ombyggnationen och anpassningen av byggnaden från en padelhall till ett tenniscentrum.

– Ingen av oss delägare är inne i det här för att tjäna pengar, utan alla kronor och ören som eventuellt blir över går till att förbättra saker för spelarna. Det kan vara i form av att förbättra gymmet i hallen, bygga ut läktaren, ge stipendier till spelarna eller något annat.

Att få en satsning som Gothenburg Tennis Center att gå ihop ekonomiskt är naturligtvis en utmaning för ett privat initiativ helt utan några statliga eller kommunala bidrag. Samtidigt är det för initiativtagarna viktigt att så många unga som möjlighet har möjlighet att spela tennis.

– För att inte lägga alla kostnaderna på barnen och deras föräldrar försöker vi att hitta andra intäktskällor för att driva runt verksamheten. Dels går det att hyra lediga tennistimmar i hallen via bokningssystemet Matchi och vi har också möjlighet att erbjuda sponsorskap och samarbeten på olika nivåer för företag eller enskilda som vill vara med och stötta svensk tennis. Och som sagt, varenda satsad krona går tillbaka till svensk tävlingstennis på juniornivå, säger Karl Ljunggren.

Källla: Gothenburg Tennis Center