Norrstrands fotbollshall i Piteå besiktigas efter vinterns skador

En första inspektion av hallens skador är nu gjord och arbetet med åtgärdsförslag fortsätter Foto: Piteå kommun

Arbetsgruppen som leder den fortsatta processen med Norrstrands fotbollshall har besiktigat skadorna efter att området i anslutning till ventilationsutrymmena är avskottat och skadorna frilagda med hjälp av varmvatten. 

- Gruppen har genomfört en första inspektion av skadorna och kan konstatera att omfattningen är så stor att rätt beslut fattades både att ta ned fotbollshallen och låta den ligga nere då det bedömdes att reparationen inte kunde göras på ett enkelt sätt, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef, kultur, park och fritid.

Det är inte bara duken som är skadad utan det är även allvarliga skador på själva konstruktionen. Efter synen är alla i arbetsgruppen (deltagare från fotbollen, fastighetskontoret och kultur, park och fritidsförvaltningen) överens om att fotbollshallen bör byggas om så att snöfällan mellan ventilationstrummorna byggs bort. Som hallen nu är konstruerad går det inte att hålla undan snön vid kraftigt snöfall och nordlig vind, risken för att det händer igen, utan att detta åtgärdas, bedöms som stor.

- Vi har fått ett första förslag på ombyggnation av hallen från Canobbio, ett förslag som vi nu måste fördjupa oss i, få svar på en hel del frågor och sedan ta ställning till. Det är också en kostnadsfråga och den kostnadskalkylen har vi inte på plats ännu. Vi kommer också att nyttja lokal kompetens för att på bästa sätt utvärdera förslaget ur ett klimatperspektiv, säger Annika Nordstrand.

Arbetsgruppen fortsätter nu med projektering för ombyggnationen samt hur det på bästa sätt ska tas hand om duken då snön smält undan.