Förslaget till bildande av kulturreservat Slottsskogen tillstyrkt

Slottsskogen. Foto: Wikipedia

Park- och naturnämnden beslutade den 12 december att tillstyrka förslaget till bildande av kulturreservat Slottsskogen. Ett kulturreservat skulle göra att den idag oskyddade parken skulle få ett starkt skydd.

– Det är självklart att vi ska skydda Slottsskogen som är en stor unik svensk park och kulturmiljö, så att även framtida göteborgare kan ha tillgång till den, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden.

Inom staden finns flera olika så kallade kommunala behov som behöver uppfyllas, som exempelvis tillgång till rekreation, framkomlighet i trafiken, bostäder och skolor. Slottsskogen har ungefär fem miljoner besökare årligen och är en del i att uppfylla göteborgarnas behov av rekreationsyta. Parken är också en unik mötesplats som skapar otaliga sociala värden och har stor betydelse för klimatanpassningar och biologisk mångfald.

– Slottsskogen skapar förutsättningar för rekreation, integration, pedagogik, aktivitet, evenemang och idrott. Detta utgör en av grundpelarna i det kommunala uppdraget. Genom att skapa ett kulturreservat skulle vi öka möjligheterna att utveckla och bevara detta, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden.

Kulturreservat skyddar unik parkanläggning

Syftet med kulturreservatet är att säkerställa ett långsiktigt bevarande av Slottsskogen som en av Sveriges största och mest framstående offentliga stadsparker. Där storleken på Slottsskogen är kulturreservatets främsta prioriterade bevarandevärde. Att allmänheten ska ha tillgång till hela parken och att inte andra verksamheter skärmar av delar av den.

Det finns önskemål om att bygga både skola och förskolor i Slottsskogen. Park- och naturnämnden håller med i stadsbyggnadsnämndens bedömning att en skola inte får plats i kulturreservatet. Därutöver anser nämnden att inte heller förskolor får plats, då förskolor kräver stora markytor vilket skulle begränsa allmänhetens tillgång till delar av parken.

Om Slottsskogen blir ett kulturreservat innebär det högre krav vid utveckling och förvaltning, samt tydliga instruktioner för skötsel av parken. Detta blir en garanti för en park med hög kvalitet vilket i sin tur gynnar besökarna.

Utöka kulturreservatet på sikt

I förslaget till kulturreservat Slottsskogen finns inte området vid Linnéplatsen eller Naturhistoriska muséet med. Detta beror på att det finns andra projekt som inom en nära framtid behöver använda dessa ytor. Framför allt handlar det om den nya spårvagnsförbindelsen Brunnsbo-Linné där en ny tunnel är tänkt att byggas under Naturhistoriska muséet samt en ny hållplats på Linnéplatsen.

Park- och naturnämnden anser att när dessa arbeten är klara bör ambitionen vara att kulturreservatet ska utökas för att även dessa områden ska ingå.