Kiwa kan som enda kontrollorgan i Sverige stoltsera med en FIFA-certifiering för att kontrollera konstgräsplaner. Tanken bakom FIFA:s riktlinjer är att alla konstgräsplaner inom elitfotbollen ska vara kontrollerade och hålla samma standard.
- När jag besiktigar en fotbollsplan så gör jag det med sex olika test för att säkerställa att konstgräset når upp till FIFA:s krav, säger Albert Marinic, besiktningsman på Kiwa.
Det är konstgräsplaner som används inom herr- och damallsvenskan och herrarnas Superettan som enligt FIFA ska kontrolleras. Kontrollerna sker på uppdrag av Svenska Fotbollförbundet som också valt att låta planer som används i herrarnas division ett också genomgå dessa kontroller, även om FIFA inte kräver det.
När en ny konstgräsplan anläggs sker ett initialt test, därefter ska planen kontrolleras årligen. När planen är certifierad av Kiwa håller certifikatet 12 månader.
- En konstgräsplan har en livslängd på cirka 5 år om den används för elitspel. Det är vanligt att många klubbar väljer att byta ut sina utslitna planer under sommaren, när det är speluppehåll, säger Albert Marinic som har FIFAS certifiering för kontroller av konstgräsplaner.
Det blir ett snabbare spel på konstgräsplaner och FIFAS standard är satt för att kunna minimera skaderisken så mycket som det går. Målet är att spel på konstgräs ska vara så likt naturgräs som möjligt. Därför kontrolleras den konstgjorda planen med sex olika tester som undersöker ojämnheter, stötupptagning, deformation, bollrullning, bollstuds och rotationsmotstånd.
- I dag är omkring 60 % av alla elitplaner i Sverige gjorda av konstgräs. Även om dessa planer kräver mer underhåll än naturgräs har de ändå en stor fördel: möjlighet till spel året runt oavsett väderlek, säger Albert Marinic.