Troldtekt samlar kunskap, trender och inspiration för 2021 års badanläggninga

Lunnevibadet utanför Trollhättan. Bild: Troldtekt AB

Simning och vattenmotion är populära aktiviteter, oavsett ålder och färdighetsnivå. På många orter i Sverige renoverar man befintliga badhus eller bygger helt nya – med fokus på flexibilitet och hållbarhet. I ett nytt onlinetema samlar Troldtekt AB kunskap, trender och inspiration för 2021 års badanläggningar. 

Vi besöker badhus för att träna, koppla av och umgås med familjen. Olika användarbehov ställer krav på byggherrar, arkitekter och entreprenörer, som tillsammans ska skapa en perfekta och flexibel design.

– Överallt i landet finns det planer på nya badhus och simhallar, som ska ersätta de slitna simhallarna som byggdes på 1960- och 70-talen. I de flesta fall handlar det om stora nybyggnationer eftersom användarna efterfrågar mer plats och flexibilitet med banor på 50 meter, bassänger med justerbar höjd och lekområden. Många kommuner satsar också på träningsmöjligheter och wellness och kallar baden för ”mötesplats för hälsa, aktivitet och trivsel”. Därför ser vi flera anläggningar på över 10 000 kvadratmeter, säger badkonsulten UIf Isaksson från Ablix AB.

Han sitter med i Svenska Simförbundets anläggningsråd och har en god överblick över de nya tendenserna som vi nu ser på det här området.

Ulf Isaksson påpekar också att hållbarhet är något som genomsyrar alla badprojekt i Sverige. Just nu byggs 13 nya simhallar i Sverige där hållbarhetsaspekten är mycket viktig. I vissa kommuner är det också ett krav för att få bygglov. Nio av de 13 simhallar som byggs nu har till exempel solceller på taket. Och enligt Ulf Isaksson börjar livscykelkostnaden att bli viktigare än investeringskostnaden.

Funktion och atmosfär

Intervjun med Ulf Isaksson är en del av ett nytt onlinetema om badhus på www.troldtekt.se. Troldtekt AB levererar akustikplattor i cementbunden träull till tak och väggar i bland annat simhallar. 

I temat kan du också läsa om 16 trender för framtidens simhallar, som IAKS (en internationell förening för idrotts- och fritidsanläggningar) har sammanställt i en rapport. Trenderna omfattar en rad olika områden som påverkar arkitekturen – allt från ekonomi och digitala möjligheter till nya användarmönster.

En arkitektbyrå med stor erfarenhet av att kombinera funktion och atmosfär i nya badhus är tyska 4a Architekten. I den tyska staden Kusel finns en bad- och fritidsanläggning där Troldtekt-plattor i olika specialfärger är en del av arkitekturen. Det ger badhuset en unik identitet och atmosfär – och samtidigt god akustik.

– Det är mycket viktigt att använda ljuddämpande material i innertaket. Man ska kunna koppla av och ha det skönt. Ett bassängområde med dålig akustik är inte bra för hjärnan, säger Ernst Ulrich Tillmanns, VD för 4a Architekten, i det nya temat.

Säkerställer god akustik och flexibel design

Förutom att Troldtekts akustikplattor effektivt absorberar ljudet av plask, rop och lek, är de cementbundna träullsplattorna dessutom naturligt fukttåliga. De flexibla möjligheterna ger dessutom arkitekterna stor designfrihet.

I flera nya och renoverade simhallar används Troldtekts lösningar som en viktig del av arkitekturen. Det gäller bland annat det renoverade Lunnevibadet utanför Trollhättan och en nybyggd simhall i den danska staden Frederikssund.

I temat finns också exempel på friluftsbad där man har fokuserat på hållbarhet med trä som genomgående material. Ett exempel är det prisbelönta friluftsbadet Vestre Fjordpark i Danmark.