Ångkraftverk förvandlas till actionbad

I actionbadet Kokpunkten möter besökaren häftiga upplevelser, bland annat öknar, ishav och vulkaner. Foto: Johnnie Pettersson

Kokpunkten är Sveriges första actionbad med egendesignade attraktioner. Här möts besökaren av öknar, ishav, djungler, vulkaner och allt som tänkas kan projiceras med ljud, filmer onlineshower eller musikevenemang. Allt inrymt i det gamla ångkraftverket i Västerås.

–Tanken är att det ska finnas något för alla, säger den ansvarige arkitekten Johnnie Pettersson berättar om tankarna kring gestaltningen.

Badet har designats med klart avskiljda rumsbildningar dels för att kunna skapa en maximal effekt i miljön med ljus och ljud runt själva attraktionen, dels för att olika delar kan verka störande på varandra på grund av ljudet. Tack vare de avskiljda rumsbildningarna blandas inte småbarnsfamiljer med vilda tonåringar i samma bassänger, och de som vill njuta av lugnet i relaxen samt biogrottan störs inte av åkattraktioner och strömvirvlar. Tar vara på det historiska Johnnie Pettersson berättar  hur man vävt in det historiska i det nya:

– Utmaningen var att skapa ett fräscht och modernt äventyrsbad, men att samtidigt  lyfta framindustrihistorien och bevara charmen i det gamla.  Det har vi gjort genom att ta delar av de gamla tekniska installationerna med kraftiga rör för ånga och vatten och ersatt dem med åkattraktioner i form av pipes. Arkitekerna har också valt att spara osminkade och ruffa ytskikt av betong, klinker och synliga installationer. – Genom att blanda nytt och gammalt får man en känsla av att väcka liv i något. Det är också vad vi gör, vi blåser liv i det legendariska ångkraftverket, säger Johnnie Pettersson.

Från ångkraftverk till actionbad

Kokpunktens historia börjar förstås när ångkraftverket togs i drift 1917 och försörjde inte bara Västerås utan stora delar av Sverige med kraft. Från 1979 blev kraftverket bara ett beredskapsverk, och 1992 avvecklades kraftproduktion helt. 1998  köptes byggnaden av byggjätten Peab och strax därefter byggnadsminnesförklarades den. 2005 började de första tankarna på ett upplevelsebad ta form. Tanken är att Kokpunkten ska bli mer än så. Inom kort finns det planer på att bygga ett hotell i de andra delarna av kraftverket samt ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor.